TNBiz (TN.cz)
Investice  |  06.04.2019 08:31:12

Šmírovat lidi přes elektroměry? Kritizovaný plán Pirátů padl

Koaliční krize na magistrátu je zřejmě zažehnána. Potvrdilo to páteční jednání koalice. Šmírování pomocí elektroměrů, ani poplatky za prázdné byty, což byl prý nápad primátora Zdeňka Hřiba, se Pražané už bát nemusí. Ovšem nedostatek bytů chce vedení hlavního města řešit. Podle odhadů jich totiž v Praze chybí přes dvacet tisíc.

Jednání pražské koalice se oproti plánu protáhlo o dvě hodiny. Nakonec se ale Piráti, zástupci Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu shodli. Šmírovat Pražany skrze elektroměry a vyměřovat jim za prázdné byty vyšší daně nikdo nebude.

"Za nás je krize zažehnána," uvedl předseda TOP 09, jedné ze stran tvořících uskupení Spojené síly pro Prahu, Jiří Pospíšil. Ten je také pražským zastupitelem.

Nápad, který by mohl částečně vyřešit problém s nedostatkem bytů v Praze, dostal primátor Zdeněk Hřib. Za to se na něj ale ze všech stran snesla kritika. Zastupitelé upozorňovali na možný zásah do soukromí a práva na soukromé vlastnictví.

Primátor Zdeněk Hřib po kritice tvrdil, že nic takového nenavrhl a že to je jen nedorozumění - které se prý nakonec vysvětlilo. "Já jsem od počátku říkal, že o žádnou krizi nejde, že jde o nedorozumění a že to jsme si dneska vyjasnili," uvedl Hřib.

"Já se nebudu přít o to, jak pan primátor myslel svá slova, ta interpretace byla různá. Já myslím, že to návrh byl, dokonce to bylo v programu Pirátů, ale jsem rád, že závěrem je dohoda, že Piráti ustoupili. Anebo to od počátku nechtěli, to nechám na interpretaci jim, ale důležitý je závěr," dodal Pospíšil.

Takzvané "bydlení duchů" je podle primátora problém, který se musí vyřešit. Odhadem totiž v Praze chybí přes 20 tisíc bytů.
Na pátečním jednání se koalice shodla, že by pomohla motivace pro majitele bytů - třeba v podobě úlevy na daních z pronájmu.

"Ta krize se dá řešit jednoduše. Zaprvé je potřeba urychlit stavební řízení. Zadruhé, což může udělat hlavní město hned, okamžitě projednávat změny územního plánu," navrhuje 1. místopředsedkyně ODS a pražská zastupitelka Alexandra Udženija.

Magistrát také prý chce začít rychleji opravovat městské byty a podporovat družstevní bydlení.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688