Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
05.04.2019 17:15:21

Počasí: o víkendu proměnlivo, v novém týdnu až 20°C

 

Víkend se hlavně na východě trochu pokazí. Od jihu se dostaví místy déšť nebo přeháňky a teploty klesnou. Čechy na tom budou lépe. Počasí se zlepší v novém týdnu, kdy poletí nahoru i teploty. Asi se to bude týkat jen první poloviny týdne, pak je ve hře ochlazení od severu. Díky vyšším teplotám i vlhkosti se mohou vyskytovat ojediněle přeháňky, hlavně v jižní polovině území nebo na horách. Celkově bude ale nadále srážek zoufale málo. Naději na několik milimetrů vody má akorát jižní Morava v noci na sobotu.

V sobotu bude oblačno až zataženo, na východě místy déšť nebo přeháňky. Teploty 10 až 14°C, v Čechách až 17°C.V neděli bude polojasno, ojediněle přeháňky. Teploty 13 až 17°C.V pondělí bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 15 až 20°C.V úterý bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 15 až 20°C.Od středy by se mělo počasí zhoršovat a teploty snižovat. Situaci bude dobré upřesnit.

Od neděle do středy bude ráno malá oblačnost. Teploty budou klesat až k bodu mrazu. Hlavně v údolích také pozor na mlhy. Jinak nás čeká epizoda krásného jara, už také většinou bez větru. Ten nadělal ve středu a čtvrtek velké komplikace ve východní polovině republiky a na Vysočině. V nárazech přesahoval rychlost 25 m/s. Suché a oslabené stromy byly náchylnější k pádům, což dokonce zastavilo provoz na dálnici D1.

Do ovzduší se ve velkém uvolní pylová zrna nejsilnějšího jarního alergenu břízy. Alergici mohou pociťovat potíže. Bohužel chybí srážky, které by pravidelně vzduch i prostředí vyčistily od čerstvého pylu dřevin nebo travin. S nedostatkem srážek související sucho sílí. Třetina lesů na našem území je zcela odepsaná. Předpovědi neslibují žádné vydatnější srážky. Nad Českou kotlinou se vlhkost a srážky vyloženě ztrácí.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty