Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  05.04.2019 16:45:01

3 tipy jak výhodněji financovat své plány

Refinancování minulých výdajů

Hypoteční úvěry i úvěry ze stavebního spoření umožňují zpětné refinancování prostředků vložených do bydlení, např. výměna oken, rekonstrukce koupelny, rekonstrukce střechy apod. Tyto peníze můžete získat zpět oproti dokladům s tím, že nově čerpaný úvěr bude takzvaně „účelový“, tj. zaplacen úroky si můžete odečíst od základu daně a úroková sazba úvěru bude výrazně nižší než úroková sazba spotřebitelského úvěru, o který byste jinak žádali.

Samozřejmě, je nutné porovnávat celkové náklady na úvěr, u stavebního spoření počítejte s poplatky za uzavření smlouvy o stavebním spoření, poplatek za smlouvu o úvěru apod. U hypotéky pak s poplatkem za odhad ceny nemovitosti.

Všeobecně, o úvěru ze stavebního spoření má smysl přemýšlet u částky vyšší cca 80 000 , u hypotéce pak od částky cca 300 000 . Tj., pokud si u banky chcete půjčit 20 000 , nemá smysl se zpětným refinancováním výdajů zabývat.

Vhodný typ úvěru

Jak již bylo zmíněno výše, spotřebitelský úvěr nemusí být nutně jedinou cestou k penězům, pokud plánujete půjčené peníze investovat do nemovitosti, zvažte možnost čerpání úvěru ze stavebního spoření. Jestliže uvažujete o koupi nového vozu, vezměte v potaz možnost poskytnutí vozu jako zástavy, čímž můžete snížit úrokovou sazbu.

Na druhou stanu, vyvarujte se toho, abyste peníze získaly přes drahé úvěrové produkty, jakými jsou například kreditní karty či kontokorentní úvěry, jejichž úrokové sazby přesahují v některých případech i 20 % p.a.!

Nepodávejte automaticky žádost ve své „domovské“ bance

Banky mají spoustu peněz a potřebují je nutně půjčovat. Některé finanční domy tak přichází s nabídkami typu „zvýhodněné podmínky pro nové klienty“, stejně tak, Váš běžný účet, kreditní karty apod., jsou cenná aktiva, která by si jiné banky rády vzaly pod svá křídla.

Mně osobně se stalo, že mi banka, u které mám historii cca 1 rok nabídla o polovinu výhodnější financování než banka, jež mé produkty spravovala více než 5 let.

Neváhejte zároveň využít služeb finančních poradců, kteří dnes zprostředkovávají i spotřebitelské úvěry. Tito lidé mají větší motivaci a jsou zpravidla lepšími obchodníci než pracovníci na přepážkách bank.

Pozn. pozor na bankovní registry

Každá banka je ze zákona povinna ověřit si Vaši schopnost splácet úvěr a součástí tohoto je i nahlédnutí do bankovního registru klientských informací. Pokud podáte žádost o úvěr v bance a ta ji následně zamítne, i toto se projeví v bankovním registru klientských informací a může Vám to zkomplikovat získání prostředků od jiné bankovní instituce.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688