Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  05.04.2019 09:24:03

Záznam ČNB: Pro zvýšení sazeb hlasovali opět Benda a Michl


Pro zvýšení základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu hlasovali na jednání bankovní rady ČNB minulý týden členové bankovní rady Vojtěch Benda a Aleš Michl. Pro rozhodnutí ponechat úrokové sazby beze změny hlasovalo pět zbylých členů rady. Vyplývá to ze záznamu z jednání, který dnes ČNB zveřejnila. Rada tak úrokové sazby nezměnila. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstala na 1,75 procenta. Benda i Michl hlasovali pro růst sazeb i na únorovém zasedání rady ČNB. I tehdy rada sazby nezvýšila.
 
"Jelikož domácí ekonomika urgentní zvýšení úrokových sazeb v současné situaci nevyžaduje a zahraniční nejistoty jsou značné, převládl pohled, že se zvýšením úrokových sazeb není nutné spěchat," uvádí záznam.

Z něj dále vyplývá, že při hodnocení české ekonomiky se centrální bankéři shodli, že prostor pro další zvyšování úrokových sazeb zůstává. Důvodem jsou inflační tlaky způsobené růstem ekonomiky a mezd a napjatý trh práce.

Rada dále označila rizika pro odhadovaný vývoj ekonomiky v aktuální únorové prognóze jako zhruba vyrovnaná. Protiinflačním rizikem je podle rady možné výraznější zpomalení globální ekonomiky a rychlejší odeznívání domácích inflačních tlaků. Naopak rizikem ve prospěch růstu cen označila rada pomalejší budoucí posilování kurzu koruny proti odhadům ČNB v prognóze. Za nejistoty rada označila možný neřízený brexit a nárůst protekcionistických opatření ve světovém obchodě.

Podle záznamu přitom někteří členové bankovní rady vnímali rizika jako spíše proinflační, když kladli větší důraz na riziko slabší koruny. Podle záznamu se členové bankovní rady shodovali, že nejistota ohledně vývoje kurzu koruny je nadále vysoká.

Během diskuze také podle záznamu zazněl názor, že podstata růstu české ekonomiky se postupně proměňuje tak, že nyní k růstu přispívá více domácí spotřeba na úkor čistého vývozu. To přitom vede k tomu, že je nižší poptávka z reálné ekonomiky po české měně. Podobně podle záznamu působí i větší objem kurzového zajišťování českých vývozců.

Vedle toho podle záznamu opakovaně na jednání rady zaznělo, že kurz koruny v posledních měsících stále více funguje i jako stabilizátor malé otevřené ekonomiky, a to tím, že tlumí protiinflační dopady zpomalování zahraniční poptávky. "V případě výraznějšího zhoršení globálního ekonomického výhledu by tato funkce měnového kurzu mohla hrát v následujících čtvrtletích výraznější roli. Více než dosud tak platí, že není možné vyvozovat závěry pro budoucí vývoj úrokových sazeb pouze na základě naplňování prognózy kurzu," uvádí záznam.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688