Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  05.04.2019 09:12:24

Americký trh práce v březnu zkoriguje únorový propad (Ranní zpráva z finančního trhu)

Po včerejších německých továrních objednávek přišla dnes malá úleva v podobě tamější průmyslové produkce. Odpoledne by trhu měla zvednout náladu data z amerického trhu práce. Statistika nově vytvořených pracovních míst za březen částečně dožene, co zameškala v únoru. Na domácí půdě dodá optimismus dynamika českých maloobchodních tržeb za únor.

Nezaměstnanost v zámoří se stabilizovala

Dnešní odpoledne patří americkým statistikám z trhu práce. Poté, co únorové statistiky zklamaly, čekáme v březnu jejich oživení. Za nízkým počtem nově vytvořených míst mimo zemědělský sektor v únoru můžeme najít špatné počasí. Vedle většího počtu lidí, kteří kvůli němu nemohli pracovat, to byly také sektory citlivé na počasí, jako stavebnictví, které zaznamenaly kratší pracovní dobu. Pro srovnání mezi listopadem 2018 a lednem 2019 bylo v průměru vytvořeno 245 tisíc nových pracovních míst za měsíc. Proto je pravděpodobné, že v březnu tyto statistiky alespoň částečně vykompenzují únorový propad a nepřekvapil by ani vyšší růst v nezemědělském sektoru než námi předpokládaných 200 tisíc.

Německé objednávky jako jedny z nejnižších v dekádě

Po včerejším propadu německých továrních objednávek přinesla dnešní ranní statistika průmyslové výroby mírnou úlevu. Průmysl meziměsíčně přidal solidních 0,7 % a revizi nahoru zaznamenaly také data z předchozích měsíců. Přesto předstihové indikátory PMI naznačují, že německá průmyslová výroba z daleka není z nejhoršího venku. Euro od rána posílilo 0,1 % na 1,123 USD/EUR.

Německé objednávky v únoru klesly mnohem více, než předpokládali i ti největší pesimisté, a jejich meziroční dynamika je tak nejnižší za téměř 10 let. Za tímto propadem je především pokles poptávky ze zahraničí, negativně ovlivněný nejistotou okolo brexitu a obchodních válek, ale také slabší poptávkou z Číny. Nejvíce je zasažena poptávka po autech a investičním zboží.

Ani včera jsme se nevyhnuli novým zprávám ohledně brexitu. Předseda Evropské rady D. Tusk podle neupřesněného zdroje navrhl prodloužení období vyjednávání o 12 měsíců. Návrh by ještě musel projít schvalováním jednotlivými státy EU.

Maloobchodní tržby si v únoru udržely dobrou dynamiku

Dnes se můžeme těšit na statistiku maloobchodních tržeb. Ty v lednu solidně přidaly 4,7 % y/y a očekáváme, že jejich dynamika nezpomalila ani v únoru. Přesto ale v dalších měsících budou maloobchodní tržby ztrácet na tempu. Nasvědčuje tomu spotřebitelská nálada, která se postupně zhoršuje, i rostoucí míra úspor, která napovídá, že domácnosti už šetří na horší časy.

Koruna na chvilku podlehla špatným německým statistikám

Absenci nových ekonomických dat z regionu včera částečně nahradila ranní statistika německých továrních objednávek. Regionální měny, pro jejichž ekonomiky je Německo nejvýznamnějším obchodním partnerem, okamžitě zareagovaly oslabením. Koruna i polský zlotý ztratily shodně 0,1 %, volatilní forint byl na okamžik slabší o 0,2 %. Během dne ale všechny tři měny postupně zkorigovaly zpět. Česká koruna se tak v závěru dne obchodovala na 25,69 CZK/EUR.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.11.2022Další silná data z amerického trhu práce (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688