Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  05.04.2019 09:09:27

Rozbřesk: Německý průmysl naznačuje konec recese

Na konci týdne budou trhy žít německým průmyslem. Únorová čísla ukazují, že se Německo pomalu dostává z průmyslové recese, do které spadlo na konci roku 2018. Napětí okolo Brexitu a slabá Čína zchladily v posledních měsících v globální ekonomice investiční aktivitu a zahraniční obchod. Z velkých světových ekonomik takovou změnu počasí jako vždy nejhůře snáší Německo.

Jeho ekonomika je více průmyslově a současně více vývozně založená. Zatímco podíl vývozů na německém HDP dosahuje padesáti procent, ve Francii nebo v Itálii je to pouze třicet procent a v USA dokonce jen o něco více než deset procent. Z počátku se zdálo, že problémy německého průmyslu jsou omezené na automobilky, které se komplikovaně vyrovnávaly s přechodem na nové emisní limity, a na chemičky, které loni trápila nízká hladina vody v Rýnu. Lednová čísla ale ukázala propad napříč klíčovými odvětvími a investory pořádně vystrašila. O to důležitější je, že únor přináší o poznání lepší zprávy. Průmyslová výroba meziměsíčně vzrostla o 0,7 % a německý statistický úřad dnes ráno navíc revidoval mizerná lednová čísla z propadu o 0,8 % na meziměsíční stagnaci. To je velice dobrá zpráva i pro českou ekonomiku, která ve vleku klopýtajícího německého průmyslu začala v posledních měsících také slábnout. Uvidíme, jak v tomto světle dopadne příští týden český průmysl.

Další pozitivní zprávou pro Německo z tohoto týdne je stabilizace podnikatelské nálady v Číně (již v pondělí), která byla jedním z hlavních zdrojů nejistoty pro německé strojaře a automobilky. Právě v reakci na čínská čísla začal již na začátku týdne posilovat německý DAX. A v neposlední řadě se německým podnikům musí zamlouvat vstřícný postoj EU k dalšímu oddálení brexitu.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Dobrá nálada na globálních akciových trzích, živená pokroky v jednáních mezi Čínou a USA na straně jedné a na straně druhé ochotou EU dál oddalovat brexit, koruně svědčí. Měnový pár proplul pod 25,70 EUR/CZK a koruna se pokouší o další zisky. Dnes po ránu se jí může líbit silnější německý průmysl (viz úvodník) i slušný domácí maloobchod.

Zahraniční forex
Zatímco eurodolar dnes celkem v klidu vyhlíží data o německém průmyslu a později odpoledne data z amerického trhu práce, tak libra posiluje v naději, že brexit bude oddálen, resp. proveden tak, aby obě strany byly relativně málo zasaženy. Podle posledních zpráv totiž EU navrhuje Velké Británii flexibilní dohodu odchodu v následujících 12 měsících s tím, že ji ovšem musí britský parlament příští týden schválit.

Stejně jako v obchodní válce mezi Čínou a USA i mezi EU a Velkou Británií to tedy vypadá na dohodu, což by mělo pomoci zahraničnímu obchodu a potažmo globální ekonomice. Pokud se tak stane, tak očekávejme, že úrokové sazby globálně vzrostou a nebude se tolik dařit bezpečným (nízko-úročeným) měnám jako je např. švýcarský frank.

Ropa
Ropa Brent sice včera nakrátko vystoupala nad hranici 70 USD/barel (nejvýše od listopadu), nad důležitou psychologickou hodnotou se však udržet nedokázala. Svou roli mohla tentokrát sehrát slabá čísla z Německa (průmyslové objednávky), která nevěstí nic dobrého o kondici největší evropské ekonomiky.

Posledním sledovaným číslem tohoto týdne bude dnešní aktivita amerických producentů. Ti v posledních týdnech snižují počet aktivních vrtných souprav (reakce na výprodej ropy z konce minulého roku), ten i tak zůstává v meziročním srovnání výše.

Akcie
Index Dow rostl o 0,64 % a širší index S&P 500 přidal 0,21 %. Naopak technologický index Nasdaq včera ukončil pětidenní rally poklesem o 0,05 %.

Americká automobilka Tesla zavřela včera se ztrátou 8,23 % na hodnotě 267,78 USD. Oproti minulému kvartálu dodávky aut klesly o 31 %, meziročně však prodej automobilů značky Tesla vzrostl o 110 %. Jedním z důvodů mezikvartálního poklesu je zahájení prodejů v Evropě a Číně. Do prvního kvartálu se tak nezapočítává 10 500 aut, které jsou na cestě. Tesla však znovu ujistila, že tento rok chce dodat na trh 360 000 až 400 000 automobilů.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688