Finance  |  05.08.2002 10:25:31

Míra nezaměstnanosti v USA dosáhla 5,9 % !

BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Pondělí 5. srpna 2002

Spojené státy



Míra nezaměstnanosti dosáhla 5,9 %, pracovní týden se zkrátil.

Spojené státy

Akciové trhy zakončily uplynulý týden citelným poklesem, když všechny nejvýznamnější indexy ztrácely více než dvě procenta. V souvislosti s prezentovanými údaji o míře nezaměstnanosti na trhy opět dolehla vlna pesimismu ohledně rychlosti zotavení největší světové ekonomiky.

Míra nezaměstnanosti dosáhla v červenci úrovně 5,9 %, čímž sice potvrdila tržní konsensus a meziměsíční stagnaci, avšak 18 minutové snížení pracovního týdne na 34 hodin (nejnižší od října 2001) spolu s nižším než očekávaným růstem osobních příjmů dalo za pravdu těm, kteří považují americkou ekonomiku stále za příliš slabou.

V souvislosti s prezentovanými makroekonomickými údaji se na trzích opětovně začalo spekulovat o snižování úrokových sazeb, ačkoliv se ještě před několika týdny s touto alternativou pro zbytek letošního roku příliš nepočítalo. Goldman Sachs předpokládá, že Fed sníží ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku úrokové sazby o 75 bazických bodů. Salomon Smith Barney naopak očekává snížení úrokových sazeb o 50 bazických bodů už na příštím zasedání Fed, které se uskuteční 13. srpna 2002. Většina amerických brokerských firem rovněž upravila hodnoty očekávaného ekonomického růstu pro rok 2003, a sice směrem dolů.

Akcie společnosti Walt Disney (DIS) uzavřely páteční obchodování se ztrátou 9 % poté, co představitelé společnosti oznámili pokračující pokles příjmů generovaných zábavnými parky. Celkový čistý zisk dosáhl ve třetím čtvrtletí 364 mil. USD (18 centů/akcie) oproti loňským 527 mil. USD (25 centů/akcie). Rovněž v následujícím kvartále očekávají představitelé Disney pokračování stávajícího trendu spojeného s citelným propadem tržeb a zisků z provozování tzv. Disneyworldů.

Po určité době se na trhu opět objevily spekulace, že banka J&P Morgan Chase (JPM) má vystaveny rizikové derivátové instrumenty ve výši 51 mld. USD (3x více než průměr srovnatelných institucí), čímž by mohlo dojít k realizaci poměrně vysokých ztrát. JP Morgan negovala tyto „rumory“ prohlášením, že vlastní dostatečné akciové portfolio, které by v případě neočekávaných událostí potenciálně vzniklé riziko vybalancovalo.

Společnost Walgreen (WAG) zabývající se supermarketovým prodejem farmaceutického zboží zaznamenala v červenci 17,5% nárůst prodeje farmaceutického artiklu, čímž potvrdila všeobecná tržní očekávání. Akcie společnosti však v reakci na tuto zprávu, v kontextu vývoje na trhu, lehce oslabovaly.

V pondělí bude ohlašovat výsledky společnost Procter & Gamble a v úterý Cicso Systems.

Česká republika

Nový ministr financí Bohuslav Sobotka uvedl v rozhovoru pro britskou BBC, že vláda bude společně s ČNB bojovat proti silné koruně, která by podle jeho slov mohla zbrzdit ekonomický růst. Žádné konkrétnější nástroje spolupráce však z úst ministra nezazněly. Opětovně se tak bylo možné utvrdit v názoru, že nastíněným vizím chybí hmatatelný obsah.

Obchodování na pražské burze proběhlo v pátek poklidně. O více než 3 % vzrostla cena akcií Unipetrolu, nejvíce naopak ztrácely telekomunikační tituly. Na trhu se rovněž objevily velmi kusé informace o složité situaci Českých radiokomunikací a jejich možném spojení s Contactelem. Bližší informace osvětlující onu špatnou situaci však zveřejněny nebyly.

Podrobný přehled investičního zpravodajství

Ing. Miroslav Dohnal

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688