TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.04.2019 06:56:49

České brambory nejsou. Na poli ustupují řepce, na talíři rýži, loňskou úrodu postihlo sucho.

Čechy trápí velmi drahá zelenina, především brambory, které na pultech obchodů už výrazně prolomily hranici 20 korun za kilo a mnohdy jsou dražší než exotické ovoce. Na vině je mizerná úroda kvůli loňskému suchu. České brambory došly a obchody je musí dovážet. Pěstitelé ale také výrazně zmenšily plochy, na nichž se brambory pěstují, Česko je tak v bramborách nesoběstačné.

Plocha, na které se brambory pěstují, se za poslední roky výrazně zmenšila. V roce 1980 zabíraly podle Českého statistického úřadu brambory 130 tisíc hektarů, v roce 2000 to bylo 69 tisíc hektarů, vloni potom jen necelých 23 tisíc hektarů.

Oproti tomu roste plocha, kterou zabírá kukuřice a technické plodiny, hlavně pak řepka. Zatímco v roce 1980 zabírala 76 500 hektarů, vloni se pěstovala na téměř 499 tisících hektarech! Podle pěstitelů je ale důvodů, proč zemědělci od brambor ustupují, více.

"Osázená plocha v roce 2000 byla součtem sadbových, konzumních a škrobárenských ploch brambor. V té době se významná část produkce využívala pro krmení hospodářských zvířat, výrobu lihu a zpracování škrobu. Nyní se zejména na krmení zvířat a výrobu lihu brambory z ekonomických důvodů prakticky nevyužívají," uvedl předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček.

Krom toho se mění chutě českých strávníků a spotřeba brambor se snižuje. "Nyní kolísá na úrovni 68 kg na osobu ročně," prozradil Králíček. Češi je častěji začali nahrazovat rýží, její spotřeba za 10 let stoupla o třetinu, těstovinami i jinými, do nedávna exotickými přílohami, jako třeba kuskusem, bulgurem či quinoou.

Úbytek ploch částečně vykompenzoval pokrok v technologiích. Podle Králíčka se výnosnost zvýšila v průměru o 5 tun na hektar, přesto jsou u nás zemědělci závislí na srážkách, zatímco v zemích, které jsou v pěstování brambor dál, existují vyspělé systémy zavlažování. Takže u nás se výnosnost pohybuje kolem 30 tun na hektar, na západě i 50 tun na hektar. Řepka či obilniny ovšem představují pro zemědělce výnosnější a méně rizikovou plodinu.

Loňskou úrodu výrazně postihlo sucho. Podle Králíčka byl průměrný výnos jen necelých 25 tun na hektar. Pěstitelé kvůli suchu nemohou na větší poptávku příliš reagovat.

 

Brambory za 18 - 20 /kg

"Musí zabezpečit dostatek krmiv pro zvířata, dostatek surovin pro provoz bioplynových stanic. V řadě případů na úkor výměry brambor. Přes příznivou farmářskou cenu tedy nepočítáme v letošním roce s nárůstem ploch konzumních brambor, bohužel. Jsou tady i jiné významné faktory – vyšší stupeň ochrany půdy proti erozi, zákaz některých pesticidů a podobně," uvedl Králíček. Sucho trápilo celou Evropu a tak třeba v Německu, odkud se k nám brambory teď dováží, stoupla cena trojnásobně.

Přestože je cena na pultech na první pohled pro pěstitele velmi lákavá, zemědělci si uvědomují, že drahé brambory už vedou lidi k tomu, že místo nich preferují jiné přílohy. "Taková magická hranice je 18, snad 20 /kg," prozradil Králíček, jaká cena je ideální, aby zemědělci dostali za brambory dostatečně zaplaceno a zároveň je lidé nepřestali kupovat.

K této ceně se ale zatím nepřibližujeme. Odborníci očekávají, že brambory zůstanou drahé ještě několik týdnů. Další velké zdražení už ale neočekávají. Na konci dubna a v květnu se na pulty dostane první tuzemská úroda, což by mělo konečně srazit ceny.

A co by české pěstitele motivovalo k tomu, aby věnovali více plochy pěstování brambor? "Pěstování brambor, stejně jako řady jiných plodin zařazených do tzv. citlivých komodit, se neobejde bez podpory státu. Stát již nyní brambory podporuje jak přímými platbami, tak dalšími formami. Nicméně podpora konzumních brambor je nízká. Její zvýšení je proto pro budoucnost pěstování klíčové. Bohužel, návrhy z Bruselu pro novou Společnou zemědělskou politiku EU po roce 2020 v tomto nejsou optimistické. Je třeba, aby naši zástupci dále intenzivně jednali," přeje si předseda Českého bramborářského svazu Králíček.


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688