Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.04.2019 16:27:53

Švýcarský regulátor varuje před přehřátím na trhu nemovitostí

Varování ohledně rizik na švýcarském trhu s nemovitostmi dosáhla vrcholu. Bankovní regulátor volá po širších opatřeních, která by zamezila přehřátí na realitním trhu, kde se kupují nemovitosti za účelem pronájmu.

Nedávné zátěžové testy ukázaly, že právě na tento segment by se mělo dohlédnout, uvedl Švýcarský úřad pro dohled nad finančním trhem (Finma) a označil hypoteční trh za „příliš velký na to, aby se zhroutil“.

Tento výrok přichází po měsících kárání ze strany švýcarské centrální banky, která vydala varovné signály ohledně poměru úvěru k hodnotě a rizik cenové dostupnosti pro rezidenční investiční nemovitosti. Mezinárodní měnový fond k těmto varováním tento týden dodal, že zde existuje riziko pro finanční stabilitu.

Úrokové míry jsou na rekordních minimech a investoři, zejména pojišťovny a penzijní fondy, prahnou po výnosech a vrhají se na trh nemovitostí. To podpořilo aktivitu ve stavebnictví a míra volných domů dosáhla maxim za 20 let. Očekává se, že sazby letos porostou, zatímco se očekává, že nájmy na celonárodní úrovni klesnou.

„Zasahujeme, když jednotlivé instituce nabírají přílišná rizika, ale věříme, že nestačí mírnit všeobecný trend přehřívání, který v současnosti vidíme“, uvedl ve čtvrtek generální ředitel Finma Mark Branson. Řekl, že by tento problém mohla vyřešit pouze regulace nebo seberegulace. Finma také nařídil 11 bankám, aby si proti těmto rizikům uložily bokem 4 miliardy CHF v kapitálu.

Švýcarské ministerstvo financí již oznámilo, že navrhne vyšší váhu rizika pro reality, které generují příjem. Detaily této změny ještě nebyly zveřejněny. Švýcarská asociace bankéřů rovněž uvedla, že zváží připojení seberegulace pro hypoteční trh.

V předchozích letech byly nerovnováhy na trhu s nemovitostmi přičítány změnám v hypotékách vedených průmyslem. Je tu také proticyklický kapitálový polštář, který zajišťuje, že kapitálová báze bank s makrofinančním prostředím, ve kterém operuje a které by se ještě mohlo navýšit, počítá, aby se podpořilo zdraví bank.

Zdroj: Bloomberg



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688