Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  04.04.2019 15:20:01

Proč je evropský útlum pro akcie větší hrozbou než čínský obchod

Zpomalování v Evropě by na světovou ekonomiku mohlo mít větší vliv než případný nezdar americko-čínských obchodních jednání, domnívá se Joe Quinlan, hlavní analytik trhů v divizi světového majetku a investičního managementu banky Bank of America.

Význam evropských firem může být patrnější, když se podíváme na americké firemní zisky v Evropě. Ty loni dosáhly rekordních 284 miliard dolarů. Oproti tomu v Číně vydělaly americké přidružené společnosti jenom 13,3 miliardy USD, o 1,1 % méně než o rok předtím.

Evropa je pro americké nadnárodní firmy v tuto chvíli zdaleka nejvýznamnějším trhem, napsal Quinlan tento týden, a pro velké americké společnosti je recese v EU větším rizikem než neúspěšné řešení americko-čínského obchodního sporu, řekl webu MarketWatch.

A zatímco z Číny přišla v poslední době mírně povzbudivější data, o Evropě se to říci nedá. Zakázky německého průmyslu klesly v únoru nejvíce za dva roky, zatímco přední německé hospodářské instituty snížily svoji prognózu letošního růstu německé ekonomiky na pouhých 0,8 % z dříve očekávaných 1,9 %.

Ke snížení svého odhadu letošního růstu HDP se podle zatím nepotvrzených zpráv chystá i italské ministerstvo financí. Redukce by mohla být značná, totiž na pouhá 0,1 % z dosud předpokládané expanze o 1 %.

To jsou přitom zprávy jenom za čtvrtek. Starší data společnosti Markit poukazují na zpomalování ve francouzském průmyslu a útlum v britském sektoru služeb.

#Data z #Německo přibrzdila tržní #optimismus, ukazují na vážnější problémy klíčové ekonomiky #forex #koment... - https://t.co/WSCvfG1j2l pic.twitter.com/XG4PYSngp8

Podle Eda Yardeniho z Yardeni Research si mnozí vzali za své, že za zpomalováním v Evropě stojí útlum v Číně. Jenomže německý vývoz stoupl v prosinci meziročně o 1,8 % na rekordní maximum, zatímco v lednu klesly nové průmyslové zakázky i průmyslová výroba. Opravdovým problémem by pro německou ekonomiku prý mohlo být něco jiného – tvrdší unijní regulace emisí oxidu uhličitého, naznačil Yardeni. Podle Quinlana by se ale nemělo zapomínat ani na rostoucí ceny ropy či silnější euro a nová americká cla na ocel a hliník, která také Evropě zrovna nepřidávají.

Samozřejmě je možné se domnívat, že evropská ekonomika se v příštích měsících začne zotavovat. Na příklad rally v evropských a britských akciích, kterou je možné pozorovat od začátku roku, by mohla naznačovat, že trhy už do cen započítaly všechny možné scénáře brexitu a že připraveny jsou na ně i velké evropské ekonomiky, uvedl hlavní investiční analytik ve společnosti Advisors Asset Management Matt Lloyd.

Evropa by také mohla profitovat z podpůrných opatření, které chystá čínská vláda. Stále ale platí, že její úloha ve světové ekonomice je enormní.
„Protože růst v eurozóně zpomaluje, Británii a EU se nedaří najít řešení v otázce brexitu a politický populismus na kontinentu získává na síle, jsou zisky velkých amerických firem v ohrožení,“ napsal Quinlan. „To, co se odehrává v Evropě, v Evropě nezůstává.“

Zdroj: MarketWatch, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688