Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  04.04.2019 09:09:32

Obchodní dohoda je na dohled (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

ČEZ bude prodávat elektromobily drobným klientům, rozšíří tak svůj byznys v oblasti elektromobility.

Evropské akcie by měly otevřít na úrovni včerejších zavíracích cen.

Dnešek nenabídne příliš zajímavé ekonomické události. Německé tovární objednávky potvrdí špatnou kondici tamního průmyslu, který se pravděpodobně přelije i do druhého čtvrtletí. Ve Velké Británii se sejde premiérka T. Mayová s lídrem opozice, aby ukončili chaos v dolní komoře parlamentu.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování v zisku díky vlně optimismu ohledně obchodních jednání Spojených států a Číny. Indexy Dow Jones a S&P 500 si shodně polepšily o 0,2 % a technologický Nasdaq posílil o 0,6 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe dařilo zpracovatelům komodit (+1,3 %) a technologickým firmám (+0,8 %). Na opačné straně se nacházely především energetické společnosti se ztrátou 1 %.

Akciové trhy v asijsko-pacifickém regionu ukončují dnešní obchodování různorodě. Daří se burzám v Číně (+0,7 %) či Jižní Koreji (+0,2 %). Naopak ve ztrátě se pohybují trhy Hongkongu ( 0,5 %) nebo Indii (-0,1 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225, který se aktuálně pohybuje na úrovni včerejší zavírací ceny, jsou na tom nejlépe technologické firmy se ziskem 0,5 %. Na opačné straně se nacházejí, s největší ztrátou 1,3 %, síťová odvětví.

Včera ve Washingtonu začalo další kolo vyjednávání obchodní dohody s Čínou. Vyjádřil se k němu i americký ministr zemědělství Sonny Perdue, který uvedl, že by mělo stačit již jen pár dní k dořešení posledních částí obchodní dohody. Obdobně se vyjádřil hlavní ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow. Nejprve však zdůraznil, že je stále několik bodů, které musejí být dořešeny, avšak doufá, že by mohlo být dosaženo dohody ke konci tohoto týdne. Nejaktuálnější novinkou je chystané dnešní setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s čínským premiérem Liu He v Bílém domě. Schůzka s Trumpem se dá považovat za pozitivní signál ohledně vývoje obchodních jednání vzhledem k tomu, že poslední kola jednání probíhala pouze na úrovni vyjednávatelů obou zemí.

ČEZ

ČEZ se pouští do nového byznysu, a tím je prodej elektromobilů drobným klientům. Aktuálně je v nabídce pět modelů od tří značek Hyundai, Nissan a Volkswagen. ČEZ tak chce vytvořil ucelenou nabídku pro oblast elektromobility, vzhledem k tomu, že již nabízí domácí nabíjecí stanice (wallboxy), které ve srovnání s klasickou zásuvkou zkrátí dobu nabíjení až na polovinu. Energetická firma navíc proměří, zda je domácí síť pro provoz wallboxu dimenzovaná. ČEZ bude nabízet i financování koupě elektromobilu prostřednictvím úvěru. „Ohledně cílů jsme realističtí. Pokud jde o ČEZ Prodej, v tuto chvíli cílíme na desítky prodaných kusů ročně. Ale u ČEZ ESCO, které elektromobily už nějaký čas poskytuje firmám a obcím, jsou cíle vyšší. A to i vzhledem k tomu, že lze na elektromobily pro firmy a obce získat dotace, zatímco pro domácnosti to přinejmenším zatím neplatí,“ tvrdí šéf ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. ČEZ navíc aktivně buduje síť dobíjecích stanic. Aktuálně jich má v provozu na 140 a do konce roku chce dosáhnout dvou set.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

18.11.2019Čekání na dohodu, v Americe opět nová maxima (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.10.2019Akcie pod vlivem jednání o obchodní dohodě (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688