Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  02.04.2019 17:49:07

Akcie do nepohody

Finanční společnosti Bernstein se líbí akcie poradenské firmy Accenture. Jak informuje CNBC, Accenture minulý týden překonala svými posledními čtvrtletními výsledky očekávání na úrovni tržeb a také zvedla výhled pro celý rok. A Bernstein tvrdí jednu zajímavou věc: Pokud přijde recese, Accenture je na ní dobře připravena díky diverzifikovaným příjmům a vyššímu podílu cloudu (což ale asi neznamená, že by se jí recese nedotkla). O Accenture jsem tu psal již před lety s tím, že jde o zajímavou akcii a tuto příležitost tak využiju k tomu, abych se k ní vrátil.

Čtvrtletní výsledky vidí pozitivně i Morningstar, včetně dvojciferného růstu tržeb v nových oblastech, jako je zmíněný cloud, či kyberbezpečnost. Z geografického hlediska k růstu výrazně přispívají rozvíjející se trhy. Přílišné nadšení ale chladí to, že podle Morningstar je férová hodnota akcie na 148 dolarech, zatímco cena na trhu se nyní pohybuje kolem 176 dolarů.

Pokud pohlédneme na konkrétní čísla, ukáže se, že Accenture je schopná růst jak na úrovni tržeb, tak zisků a hlavně toku hotovosti: Provozní cash flow rostlo během posledních pěti let v průměru o 12,8 %, volný tok hotovosti (to, co firmě zbylo po investicích) o 13 %. Za posledních 12 měsíců pak firma na této úrovni vydělala 5,91 miliardy dolarů:

Zdroj: Morningstar

Kapitalizace firmy dosahuje více než 112 miliard dolarů. Pokud bychom předpokládali, že volný tok hotovosti z posledních 12 měsíců bude ročně růst o 3,8 %, dosáhne jeho současná hodnota stejné výše jako kapitalizace. Jinak řečeno, trh implicitně počítá s budoucími (průměrnými) růsty mnohem nižšími, než jakých bylo dosaženo za posledních pět let (jen tržby rostly o oněch 6,5 %). A pokud se podíváme na projekce dalšího růstu na MarketInsider, zjistíme, že jsou vysoko nad 3,8 %.

Je dobré podotknout, že Accenture je velmi dobře fungujícím ziskovým strojem. Například průměrná návratnost vlastního jmění z posledních pěti let dosáhla 50 %, návratnost investovaného kapitálu byla o něco málo nižší. K tomu přidejme minimální zadlužení a neustále se zvyšující zásobu hotovosti v rozvaze. Firma totiž na odkupech a dividendách nevyplácí vše, co (na volném toku hotovosti) vydělá. I z tohoto pohledu silné rozvahy by se měla během recese projevit odolnost Accenture t, ale jak jsem uvedl, to neznamená, že by akcie generovala zisky.

Z pohledu onoho mimořádně vysokého ROE pak musíme vnímat i některé valuační násobky - poměr ceny akcie k její účetní hodnotě se totiž nachází na hodnotě 8,43, což je na první pohled valuačně obludné číslo. Ovšem s ohledem na to, kolik firma na vlastní jmění vydělá, se již situace jeví trochu jinak. Výše popsaná jednoduchá úvaha o kapitalizaci a implikovaných růstech mi pak minimálně nenaznačuje, že by Accenture patřila do dlouhé řady firem, jejichž valuace jsou hodně našponované.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

15.06.2016Zlato jako univerzální ochrana do nepohody? Tak počkat, tady něco nehraje Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
13.08.2009Akcie: Rast nemeckého a francúzskeho HDP poslal akcie do ziskov X-Trade Brokers (X-Trade Brokers )
12.08.2009Akcie: Optimizmus pred správou FEDu posiela akcie do ziskov X-Trade Brokers (X-Trade Brokers )



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688