Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  02.04.2019 15:39:48

Riziková aktiva mají za sebou nejsilnější kvartál za poslední dekádu

Riziková aktiva za sebou mají jeden z nejlepších prvních kvartálů v historii. Benchmark pro akciový trh, akciový index S&P 500 od začátku roku přidal 13,1% a zaznamenal největší nárůst za první kvartál od roku 1998. Stejně tak ropa WTI využila od začátku roku znovuobnoveného apetitu po rizikových aktivech a za první kvartál rostla o 27,5%. Jedná se o největší narůst za první kvartál od roku 2009. Jestli podobný růst bude pokračovat či nikoliv je podmíněno hned několika faktory v čele s kondicí v globální ekonomice.

Koncem minulého roku si riziková aktiva prošly výrazným výprodejem, za kterým částečně stála americká centrální banka (FED) a strach ze zpomalení globálního růstu. Na obou výše zmíněných aktivech se začátkem letošního roku zhmotnila tzv. buy-the-dip mentalita, kdy investoři využili nižších cen a nakoupili větší objemy. Ačkoliv jsou obě aktiva úzce propojeny, čemuž napovídá jejich vývoj, fundament se mírně rozchází. Proto je potřeba mu v následujících měsících věnovat zvýšenou pozornost.

S&P 500

Na akciových indexech v průběhu kvartálu však nestály za růstem ceny pouze výraznější objemy, ale také další faktory. Především rostoucí důvěra v dosažení obchodní dohody USA a Číny. Důvěra v dosažení dohody, kterou stále vkládají investoři ve vyjednávání, pomohla akciovému indexu dostat se nad psychologickou úroveň 2800. Vyjednávání mají pro americkou stranu zajistit strukturální změny v Číně, které ovlivní obchodování mezi USA a Čínou. Obě strany musí zároveň projednat výrazný nárůst dováženého zboží a služebUSA do Číny. Trumpova administrativa je především zastáncem tlaku na Čínu, aby ukončila své praktiky, které zahrnují například nucené transfery technologií amerických společností a krádeže duševního vlastnictví. S nadsázkou by se dalo říct, že obchodní války jsou po zastavení růstu úrokových sazebUSA jedinou překážkou v růstu akciových trhů.

Spolu s úrokovými sazbami jsou úzce propojeny výnosyamerických dluhopisů. FED svým utahováním vyvolal paniku na akciových trzích, kde investoři začali zpochybňovat výnos z rizikovějších aktiv, zatímco rostl výnos z poměrně bezpečných amerických dluhopisů. Když však FED koncem roku začal komunikovat pozastavení v růstu úrokových sazeb, indexy se opět odhodlaly k růstu. Právě růst výnosů se během minulého roku postaral o několikanásobný výprodej na akciových trzích. Nejsledovanější desetileté výnosyamerických státních dluhopisů klesly z 3,2%, kde byly ještě v září, na aktuálních 2,47%, což je úroveň kde se naposledy obchodovaly koncem roku 2017.

Ropa

Ropa od začátku roku využívá hned dvou faktorů, které ženou její růst. Tím první je znovuobnovený apetit po rizikových aktivech, mezi které ropa zapadá. Tím druhým je poměrně silný fundament, který se postaral o stabilizaci ceny ropy po silném podzimním výprodeji. Ropa tak za první kvartál udělala, co se od ní očekávalo, zpevnila a umazala alespoň část ztrát z konce minulého roku. Jsou zde však i faktory, které mohou ropu v jejím růstu výrazně zbrzdit. Po podzimním výprodeji se rozhodl zakročit ropný kartel OPEC a upravit svou produkční politiku. V prosinci tak na zasedání kartelu bylo odsouhlaseno snížení produkce o 1,2 milionů barelů denně v období od ledna do června 2019. Účelem je opětovné nastolení rovnováhy na trhu mezi nabídkou a poptávkou a stabilizace ceny.

Spojené státy zavedly minulý rok sankce na iránský obchodropou. Americké sankce však pozastavily 180 denní výjimky, které americká administrativa udělila většině dovozců iránské ropy. Dá se očekávat, že Spojené státy budou chtít s Iránem do té doby vyjednat novou jadernou dohodu, pokud se to však nepodaří, bude ropnému trhu hrozit další výpadek. Nestabilní situace ve Venezuele vyústila v další sankce, které zavedla americká administrativa. Venezuelskou produkci v lednu sankce nijak výrazně nezasáhly, ta oproti prosincovým číslům klesla pouze o 59 000 barelů, nicméně obavy z většího výpadku ženou cenu ropu nahoru. Sankce Venezuelu stejně jako Irán dostaly do problémů, ale nijak výrazně neovlivnily nabídku ropy na trhu.

Americká administrativa se však snaží očekávaný výpadek, který způsobila, vykrýt, a to tlakem na americké těžaře. Rostoucí americká produkce, která podle americké agentury EIA v listopadu rostla na nová historická maxima 11,9 milionů barelů denně, je zatím největší brzdou růstu ceny ropy. Meziročně vzrostla o více jak 1 mil. barelů a společnost Markit očekává, že letos překoná 13 milionů barelů za den. Ropě se prozatím daří i přes sérii horších ekonomických datČíny, druhého největšího dovozce ropy na světě. Rizikem pro ropný trh je také probíhající obchodní válka USA a Číny a možné vyhrocení situace, které by vedlo k ještě většímu zpomalení globálního růstu ekonomiky. Spolu s rostoucí americkou ropnou produkcí tedy brzdí růst ceny ropy i zpomalující dynamika hospodářského růstu v několika z klíčových světových ekonomik. 

Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688