Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.04.2019 09:19:10

Rozbřesk: Slabá čísla z české ekonomiky

První aprílový den rozhodně nepřinesl žádné povzbudivé zprávy z české ekonomiky. Zveřejněný index nákupních manažerů (PMI) v průmyslu naznačil, že se situace v tomto – mimochodem největším tuzemském odvětví – i nadále zhoršuje. Březový index se dostal na více než šestileté minimum v důsledku velmi slabých zakázek ze zahraničí a naznačil tak, že lednový propad výroby ve zpracovatelském průmyslu nebyl posledním, respektive že se situace v průmyslu nezlepšovala ani v následujících dvou měsících. Slabý PMI rovněž již včera naznačil úpravu HDP za první kvartál jižním směrem. Český HDP ve 4Q podle finálních dat rostl o 0,8 % mezikvartálně (původně 0,9 %) a o 2,6 % meziročně (původně 2,8 %). Zpochybnil tak scénář akcelerace ekonomiky, s nímž počítá aktuální prognóza ČNB.

Příliš dobré zprávy nepřišly včera ani z ministerstva financí. Státní rozpočet za první tři měsíce roku skončil s deficitem 9,3 mld. korun. Optimisticky bychom mohli konstatovat, že je to méně než v únoru, nicméně vzhledem k tomu, že teprve v březnu nabíhají zálohy na daň z příjmu právnických osob, byl by takový závěr velmi relativní. Výběr daní se navíc meziročně sice navýšil o více než 14 mld. korun, avšak dvě třetiny šly na vrub tzv. sociálního pojistného narůstajícího díky rekordní zaměstnanosti a svižnému zvyšování mezd. Pohled na výběr DPH už tak pozitivně nevypadá. Meziroční pokles lze sice z části zdůvodnit administrativními změnami, avšak hlavním důvodem je spíše pomalejší než předpokládaný růst spotřeby v ekonomice. Tedy další nepřímý signál o ochabujícím růstu české ekonomiky.

Zatímco daňové příjmy i tentokrát zůstaly pod plánem, běžné výdaje státu plán předběhly, zejména v důsledku vyšších transferů územním rozpočtům. V meziročním vyjádření však nejvyšší nárůst vykazují sociální dávky vč. penzí, které rostou zatím „jen“ o 11 mld. korun. A nakonec nezbývá než konstatovat, že aktuální výsledek rozpočtu je nejhorším za posledních sedm let. A to není rozhodně pozitivní signál vzhledem k tomu, že výsledek prvního kvartálu bývá obvykle mnohem lepší, než ten celoroční. Z tohoto pohledu může být dosažení plánovaného čtyřicetimiliardového deficitu ještě docela výzvou. Jisté je už jen to, že doba snižování státních dluhů skončila.

TRHY
CZK a dluhopisy

K
oruně se včera podařilo vzdálit se od hranice 25,80 EUR/CZK a mírně posílit. Stále je však výrazně slabší, než předpovídala prognóza ČNB pro druhý kvartál. Těžko se dá očekávat, že by koruna mohla dostat nějaký silnější pozitivní impuls z domácí ekonomiky, když z ní chodí spíše horší zprávy, které znovu ČNB přesvědčí vyčkávat se zvyšováním úrokových sazeb.

Zahraniční forex
Evropská (resp. německá) a americká čísla jsou stále jako noc a den a to se odráží i na kurzu eurodolaru, který aktuálně flirtuje s hranicí 1,12. Zatímco totiž evropská inflace včera vykázala opět propad, tak podnikatelská nálada v USA (index ISM) se znovu prudce vylepšuje, a to i v oblasti subindexu zaměstnanosti, což je dobrá zpráva před pátečními statistikami z amerického trhu práce.

Bohužel v otázce brexitu se britský parlament stále nikam neposunul, byť z pohledu včera posilující libry to vypadalo, že se již nějaké řešení rýsuje.

Ropa
Ropa Brent pokořila letošní maxima a míří vstříc hranici 70 USD/barel. Nad tu by se cena mohla vyhoupnout zejména s ohledem na vývoj na nabídkové straně trhu, které dominují agresivní těžební škrty kartelu OPEC. Dle nejnovějších čísel producentské státy dále významně snížily svou těžbu (meziměsíčně 280 tis. barelů denně), která tak byla v březnu nejnižší za poslední čtyři roky.

Náladu ropným býkům pak vylepšilo i překvapivé zlepšení podnikatelské nálady v čínském průmyslu. Index nákupních manažerů (PMI) se totiž v březnu nejen vrátil nad kritickou hranici 50, ale zlepšení nálady bylo zároveň nejvýraznější od roku 2012.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 18:13  US100 hájí klíčovou podporu 🔔 X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688