Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  02.04.2019 08:28:52

Akcie Lyftu druhý den na burze klesly pod emisní cenu


Akcie provozovatele alternativní taxislužby Lyft druhý obchodní den klesly o téměř 12 procent a propadly se pod svoji emisní cenu. Svůj burzovní debut přitom v pátek zahájily růstem o 21 procenta, upozornila agentura Reuters. Podle analytiků k tomu přispěly přetrvávající otázky kolem toho, kdy se ztrátový Lyft stane ziskovým, a prudký růst první den na burze.

Akcie Lyftu uzavřely pondělní obchodování na hodnotě 69,01 dolaru. Jejich cena pro primární nabídku přitom byla stanovena na 72 dolarů a v pátek stouply akcie až na 88,6 dolaru.

Výkon akcií Lyftu je pozorně sledován jako indikátor toho, jak si povede na burze větší konkurent, firma Uber Technologies. Ten podle zdrojů plánuje odstartovat primární nabídku akcií tento týden.

Makléřská firma Guggenheim Securities zařadila Lyft mezi tituly, u kterých zveřejňuje pro klienty investiční doporučení a výzkumné zprávy. Její první hodnocení akcií je "neutrální". Guggenheim rovněž uvedl, že cesta k ziskovosti firmy není dostatečně viditelná.

Rychlý propad akcií Lyftu připomíná pokles sociální sítě Facebook v květnu 2012. Facebook při svém debutu na burze, což bylo rovněž v pátek, posílil až o 18 procent. V pondělí však již akcie klesly a příštích 14 měsíců se jim nepodařilo dostat nad cenu určenou pro vstup na trh. Na rekordní minimum se akcie Facebooku propadly tři měsíce po primární nabídce, od té doby však posílily o více než 800 procent a v současnosti patří mezi přední technologické firmy a těší se zájmu investorů.

Zda se Lyftu podaří stejný obrat jako Facebooku je zatím pro investory otázkou. Firma trvale ztrácí peníze, což zvyšuje pochybnosti o její skutečné hodnotě. Některé investory však ohromil růst firmy v posledních dvou letech.

Lyft loni prohloubil ztrátu na 911 milionů USD (21 miliard ) z 688 milionů v roce 2017, přestože jeho příjmy se zdvojnásobily na 2,16 miliardy USD. Firma blíže neuvedla, kdy se chce dostat do zisku. Lyft je první alternativní taxislužbou, která vstoupila na akciový trh. Na americkém trhu měl loni podíl 39 procent.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688