Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Daně a účetnictví  |  01.04.2019 16:38:27

Daně do pátku neodevzdalo 32% fyzických a 54% právnických osob


„Daňový systém v České republice je zbytečně komplikovaný. Lidé často nevědí, jak mají vyplnit jednotlivé kolonky daňových přiznání. Musí proto vynakládat finanční prostředky za účetní služby a daňové poradce,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.


 „Lidé se při vyplňování daňových přiznání dopouští chyb. Častou chybou je uplatnění slevy na dítě oběma rodiči. Rovněž se chybuje v nezahrnutí nemocenských dávek, podpory v nezaměstnanosti nebo mateřské do příjmů,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.


 Podle dat Finanční správy České republiky zatím podstatná část fyzických osob a firem nepodala daňová přiznání. K pátku 29. března daňová přiznání odevzdalo pouze 68 procent fyzických osob a 46 procent firem. Na podání daňových přiznání v řádném termínu zbývá již pouze dnešek 1. dubna. Pozdější odevzdání daňových přiznání je tolerováno do pěti dnů. Následně hrozí sankce, které činí za každý den zpoždění 0,05 procenta z vyměřené daně. Výjimka je udělena pouze při využití služeb daňových poradců, kdy je lhůta pro podání daňových přiznání prodloužena do 1. července.


 Vyplňování daňových přiznání je komplikované a jen částečně elektronizované. Lidé nemohou počítat s tím, že by jim finanční úřady poslaly předvyplněná daňová přiznání, která by pouze aktualizovali. Místo toho musí vyplňovat celá daňová přiznání. Ta následně musí odevzdat na finanční úřady ve fyzické či elektronické podobě. Lidé, kteří mají aktivovanou datovou schránku, musí daňová přiznání podat jejím prostřednictvím. Na tomto příkladu se ukazuje, že zavádění elektronizace ve státní správě je prováděno násilným způsobem. Lidem je po aktivaci datové schránky odepřena možnost volby, jakým způsobem odevzdají svá daňová přiznání. To mnohé lidi odrazuje od zřízení datové schránky.
 

 

 

Osoby samostatně výdělečně činné mají povinnost odevzdávat přehled o příjmech a výdajích na svou zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. Na tyto úkony mají čas do 2. května. V praxi to znamená, že musí vyplnit formuláře s velmi podobnými údaji jako v daňovém přiznání. Celý proces by přitom šlo výrazně zjednodušit, kdyby se zlepšila komunikace mezi finančními úřady, zdravotními pojišťovnami a Českou správou sociálního zabezpečení. Vzájemné sdílení dat by umožňovalo vyplnit jen jeden formulář pro všechny instituce najednou, což by výrazně snížilo administrativní zátěž.

 

 

 

 

 

Ing. Štěpán Křeček, MBA

 

Hlavní ekonom BH Securities a.s.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688