Eva Jurčíková (Vaše Nároky.cz)
Osobní finance  |  01.04.2019 13:47:18

Novela zákona o směnárenské činnosti zamezí okrádání turistů při výměně peněz

 

Již 30. 5. 2018 předložila vláda České republiky návrh Novely zákona o směnárenské činnosti Poslanecké sněmovně. Zmíněná novela vznikla v návaznosti na nekalé praktiky některých směnáren, které si účtovaly za své služby nepřiměřeně vysoké poplatky. Problém se vyskytoval zejména v centru Prahy a nejvíce na tomto jednání tratili zahraniční turisté. Novela vstupuje v platnost 1. dubna 2019.

Od začátku dubna tohoto roku budou muset obchodníci upustit od nekalého businessu při výměně peněz. Novela zákona o směnárenské činnosti totiž zakazuje provozovatelům směnáren požadovat jakékoliv poplatky za provedení směny. Výjimky tvoří poplatek za směnu mincí či šeků a poplatek za platbu platební kartou.

Navíc je zde uložena povinnost provozovateli vystavit zákazníkovi doklad o provedení směnárenského obchodu, dokonce jak v češtině, tak v angličtině. Takový dokument musí přímo uvádět:

  •  informace o provozovateli směnárny – jméno, sídlo, IČO, adresa provozovny a provozní doba;
  •  informace o provedeném obchodu – měna, částka složená i vyplacená, kurz, poplatek, čas a datum;
  • a navíc i informace o právech zákazníka – právo odstoupit od smlouvy, právo podat stížnost, podat návrh k mimosoudnímu řešení sporu.

Z tohoto plyne, že směnárna bude muset dodržovat pracovní dobu a uvádět svým zákazníkům veškeré informace.

Největší budoucí užitek může přinést ustanovení o odstoupení od obchodu ze strany zákazníka. „Z § 16a této novely vyplývá, že nespokojený zákazník má nově možnost odstoupení od smlouvy o směnárenském obchodu a to do 3 hodin od sjednání takového obchodu. Navíc, pokud se směna uskuteční kupříkladu hodinu před koncem otevírací doby, časová lhůta pro odstoupení se přeruší a 2 hodiny po následném otevření lze stále od smlouvy odstoupit,“ uvádí advokát Mgr. Petr Novák ze společnosti Vaše nároky.cz.

Nárok na odstoupení lze uplatnit až do výše 1.000 €. Dále je nezbytně nutné, aby zákazník odstoupil přímo na provozovně, kde se směna uskutečnila. Mgr. Petr Novák dodává: „V případě, že nebude směnárna schopna navrátit zákazníkovi plnou výši transakce, může se zpětná směna přepočítat dle kurzu České národní banky. Mimo jiné je provozovatel povinen vydat zákazníkovi doklad i při odstoupení od smlouvy.“


 

Společnost Vaše nároky.cz

pomáhá občanům získat finanční odškodnění, na které mají nárok v případě, že se stali obětí nepoctivého a nekalého jednání obchodníků, institucí či státu. Služby společnosti jsou nastaveny pro oboustrannou spokojenost tak, že za ně klient neplatí žádné poplatky a jedinou odměnou pro společnost je provize ze získané částky do maximální výše 25 % pouze v případě vyhraného sporu. Se společností Vaše nároky.cz tedy klient nic neriskuje, nic neztratí a může jen získat. Portfolio oblastí odškodnění, které společnost za klienty řeší, je opravdu široké, od kompenzace za zpožděný let, přes nevyplacenou mzdu, krácení pojistného plnění či reklamaci dovolené, až po náhradu škody za pochybení lékaře.

Více informací na: www.vasenaroky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688