Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  01.04.2019 09:08:54

Německý průmysl zůstává v recesi (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Americká data o spotřebě potvrdí náš výhled, že Fed letos už se zvyšováním sazeb skončil. Z politických událostí čekáme na další kroky ohledně brexitu. Termín vystoupení se blíží a vůbec není jasné, kam celý proces směřuje. Zápis ze zasedání ECB by zato mělo jasně ukázat, že sazby míří k dlouhodobé stabilitě. Data z německého průmyslu to jen potvrdí. Zato směřování domácí míry úspor je jasné, míří nahoru s tím, jak domácnosti vnímají rostoucí nejistoty. 

V USA se obnovilo vytváření nových pracovních míst

Tento týden přinese celou řadu zásadních statistik ze Spojených států. Maloobchod za únor nenadchne a naznačí, že spotřeba na začátku roku v Americe zaostala, naopak páteční údaje z trhu práce by měly naznačit, že americká ekonomika i nadále zvládá vytvářet nová pracovní místa. Statistika za březen tak nechá zapomenout únorovým číslům, která byla ovlivněna počasím

Předpokládáme mírnou revizi PMI směrem nahoru poté, co předběžné odhady ukázaly nečekaně silný pokles. Na slabé PMI navážou špatná čísla z německého průmyslu, který se stále potácí v recesi. Nakonec silné nebudou ani údaje o inflaci v eurozóně

Domácí poptávka zůstává 

Dnešní údaje naznačí, že domácí průmysl není ve formě. Zítřejší data ze sektorových účtů by měla naznačit, že v posledním čtvrtletí domácnosti trochu více spořily, z čehož plyne jejich slabší spotřeba na konci roku. To, že spotřeba na začátku letoška ožila, by zase měla v pátek ukázat statistika maloobchodních tržeb

Zaostřeno na dnešek

Americký maloobchod roste, ale ne dost

Americké maloobchodní tržby se v prosinci propadly. Analytici to často vysvětlovali jako důsledek zavřených federálních úřadů. Lednová čísla, která nepřinesla výrazné oživení, ukázala, že důvodů může být mnohem víc. Ani březnové údaje podle nás nevyvolají nadšení. Tržby sice v únoru šly nahoru, nicméně pravděpodobně ještě nedokázaly smazat svůj prosincový propad. Zatím tak vidíme, že v prvním čtvrtletí spotřeba amerických domácností zaostává. Naopak dobrou zprávu by měl přinést indikátor ISM z průmyslu. Regionální měření, která výrazně oslabila v únoru, by v březnu měla korigovat.

Předběžné odhady PMI z průmyslu eurozóny za leden přinesla velmi špatný výsledek. Domníváme se, že až tak špatné hodnocení si evropská ekonomika nezaslouží. Revizi údajů očekáváme zejména z Francie. Německá nálada v průmyslu zůstává špatná a naznačuje, že i v prvním čtvrtletí zůstal tamní zpracovatelský sektor v recesi.

Ačkoliv celková inflace v eurozóně by v březnu měla zůstat beze změny, její jádrová složka podle našeho odhadu o desetinu procentního bodu zpomalila. Mohou za to Velikonoce, jejichž začátek se posunul z konce března vloni na druhou polovinu dubna letos. S tím se přesunulo i sezónní zdražení služeb.     

Dohoda o brexitu neprošla ani na potřetí

Slabší údaje americké inflace za leden nechaly dolar klidným. Zklamání přišlo zejména z cen finančních služeb a imputovaných cen. O něco horší, než analytici očekávali, byl i růst příjmů a výdajů. I po dnešku tak Fed zůstane trpělivě sledovat ekonomiku a na jeho současném postoji nezvyšovat letos sazby se nic měnit nebude.

V pátek proběhlo třetí hlasování o dohodě o vystoupení Velké Británie z EU. Ani tentokrát se premiérce Mayové nepodařilo dohodu parlamentem protlačit. Další postup by mohla naznačit dnešní indikativní hlasování britského parlamentu. V tuto chvíli se zdá skoro nemožné, že by mohlo být dosaženo brexitu s dohodou do 12. dubna.   

Nálada v domácím průmyslu se nezlepšuje

Recese v německém průmyslu dopadá i na domácí výrobní sektor. Od června loňského roku pozorujeme setrvalý pokles nálady měřený indikátorem PMI. Podle nás  pokračoval PMI v sestupném trendu i v březnu. Průmyslový sektor trpí zejména kvůli zhoršující se zahraniční poptávce. V Německu se totiž průmysl stále trápí, což ukáží i data tento týden.  

Zrychlení polské inflace centrální banku neobměkčí

Polská inflace se po pěti měsících vrátila zpět do tolerančního pásma polské centrální banky. Inflace zrychlila o něco více, než očekávali analytici. Tažená byla hlavně cenami potravin a pohonných hmot. Páteční mírné překvapení však neznamená změnu našeho výhledu. Polská centrální banka letos sazby zvyšovat nebude. K dalšímu utahování měnové politiky by ale mohla přistoupit maďarská centrální banka. Mzdy totiž v Maďarsku v lednu vzrostly meziročně o 10,6 % a výrazně překonaly tržní očekávání.

Ani proinflační data z regionu nezastavila oslabování forintu a zlotého. Maďarská měna oslabila o dvě desetiny procenta na 321,1 HUF/EUR, zatímco zlotý ztratil 0,1 % a ke konci minulého týdne se obchodoval za 4,301 PLN/EUR. I koruna měla v pátečních dopoledních hodinách tendenci oslabovat, nicméně odpoledne své ztráty smazala a obchodovala se za 25,80 CZK/EUR.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.08.2023Průmysl v regionu zůstává utlumený (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
17.04.2023Obavy z recese v Evropě na ústupu (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
23.01.2023Na recesi to ve vyspělých zemích nevypadá (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
05.12.2022Průmysl u nás i v Německu zpomaluje (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688