TNBiz (TN.cz)
Investice  |  01.04.2019 06:33:39

Víc peněz na nemocné i jiné daně. Podívejte, co se od dubna mění.

Od 1. dubna se mění řada zákonů, které se dotknou podnikatelů, rodin s dětmi nebo třeba cestovatelů. Startuje také další vlna kotlíkových dotací a lidé mají poslední možnost odevzdat daňové přiznání. Podívejte se, co se od dubna mění.

 

Daňové přiznání

Polovina Čechů podle nového průzkumu nechává daňové přiznání na poslední chvíli. Odevzdat se letos musí do 1. dubna, od té doby ale běží ochranná lhůta, která trvá pět dní. Pokuty za neodevzdání přiznání proto hrozí až po 8. dubnu. Pokud zjistíte, že máte platit daň, udělejte tak také do 1. dubna.

 

Pokud vám daně zpracovává daňový poradce, máte lhůtu prodlouženou do 1. července, respektive do 6. července. I to ale musíte dát finančnímu úřadu vědět do začátku dubna. Za nedodání daňového přiznání hrozí sankce minimálně 500 korun, za každý den pak naskakuje 0,05 procenta stanovené daně.

 

Změny v daních

Poslanecká sněmovna schválila i přes námitky senátu nový daňový balíček v původním znění. Představuje soubor novel daňových zákonů, které začínají platit až na výjimky 1. dubna.

 

Běžných občanů se dotkne především zvýšení limitu výdajových paušálů pro živnostníky. Maximum se ze současného milionu zvedne na dva miliony, které platily dříve. Poprvé budou nové limity uplatnitelné na rok 2019. Velikost uplatnitelných paušálů v procentuálním vyjádření v rozmezí 40 % až 80 % dle jednotlivých profesí zůstává nezměněná.

 

Kotlíkové dotace

1. dubna odstartovala v některých krajích třetí a zároveň poslední vlna tzv. kotlíkových dotací. Žádosti mohou lidé podávat elektronicky a nemusí tak stát v dlouhých frontách před úřady. Na nový kotel mohou domácnosti získat až 127 500 korun.

 

Novela proti podvodným směnárnám

Stát se rozhodl lépe chránit turisty před směnárnami, které nabízejí nevýhodné kurzy. Díky novele o směnárenské činnosti budou mít zákazníci právo do dvou hodin od výměny peněz odstoupit od transakce. V případě automatů bude lhůta až tři pracovní dny. Možnost bude platit pro částky do 1000 eur.

 

Vyšší příspěvek na péči o těžce nemocného

Od dubna o šest tisíc korun vzroste příspěvek na domácí péči o lidi s nejtěžším postižením. Do této kategorie podle zákona o sociálních službách spadají hendikepovaní, kteří se sami neobléknou ani nenají. Jejich blízcí budou měsíčně dostávat 19 200 korun.

 

Konec Letgo v Česku

Populární webový portál a mobilní aplikace Letgo v Česku k 1. dubna končí. Uživatelé už od poloviny března nemohou přidávat nové inzeráty a teď už nebude k dispozici vůbec. Prodejní službu v ČR využívají asi dva miliony lidí, více než polovina z nich byla loni aktivní.

 

Označení ekologických aut

Majitelé elektromobilů a vozů na hybridní nebo vodíkový pohon mohou od dubna žádat o novou speciální registrační značku. Do budoucna by měla přinést určité výhody, například při parkování. Motoristé s ekologickými vozy jsou také osvobozeni od placení silniční daně a spotřební daně při odběru elektřiny.

 

Třídění bioodpadů

Obce musejí od dubna zajistit místa pro třídění bioodpadů celoročně a ne jen v půlroce od dubna do konce října, jak tomu bylo doposud. Snazší třídění bioodpadů by mělo snížit množství směsného odpadu, který jinak končí v popelnicích.

 

Sezóna hradů a zámků

Od dubna tradičně startuje sezóna na českých hradech a zámcích. Některé z nich otevřely své brány už o předminulém nebo minulém víkendu, další teprve sezónu zahájí. O prvním dubnovém víkendu ale začne otevírací doba na většině památek.

 

Zvýšení mezd zaměstnancům České pošty

Tarifní mzdy zaměstnancům České pošty stoupnou podle rozhodnutí dozorčí rady o 10 procent, což je nejvyšší růst za posledních 11 let. Netýká se to ale manažerů, takové pozice naopak ve státním podniku o 15 procent klesnou, což povede k úspoře až 120 milion korun.


Placení jízdenky kartou v pražských tramvajích

V Brně, Ostravě a dokonce Karlových Varech se dá jízdenka platební kartou přímo v dopravních prostředcích zakoupit mnohdy už několik let, pražský podnik teprve automaty zavádí. Od dubna by mělo být možné koupit lístek kartou v tramvajích, autobusy budou následovat.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688