Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.03.2019 18:18:22

Svítá ruské ekonomice na lepší časy?

Ekonomové Danske Bank navštívili Rusko, kde podle svých slov hovořili s řadou lidí, kteří mají přehled o dění v zemi. Výsledná analýza stavu a výhledu ruské ekonomiky pak vyznívá až překvapivě pozitivně a já si tu dovolím prezentovat pár klíčových bodů.

Danske tvrdí, že Rusko má dobře a odpovědně nastavený rámec makroekonomické politiky. Banka poukazuje zejména na to, že ruská vláda se snaží preventivně bránit tomu, aby možný růst cen ropy vyvolal nějakou formu holandské nemoci (poškodil „neropnou“ část ekonomiky). Akumulace zahraničních aktiv by tak měla být v případě vyšších cen ropy sterilizována fiskálními přebytky. Na druhé straně vláda dokončila program fiskální konsolidace, kterým reagovala na období nižších cen ropy.

Danske Bank hodnotí pozitivně i práci ruské centrální banky a zejména to, že se jí podařilo udržet na uzdě inflaci. Za pozornost stojí, že banka hodnotí současné nastavení ruské monetární politiky z pohledu neutrálních sazeb (tedy z perspektivy, o které se hovoří v naprosté většině případů zejména ve vztahu k Fedu). Danske konkrétně odhaduje, že neutrální reálné sazby se nyní v Rusku pohybují kolem 2 – 3 %, což znamená, že nominální jsou mezi 6 – 7 %. Skutečné sazby jsou nyní na 7,75 %, takže politika je utažená a to odpovídá inflaci, která se pohybuje nad cílem.

Asi nejkritičtěji se Danske staví k oficiálním projekcím dalšího růstu ruské ekonomiky. Ty shrnuje následující graf a porovnává je s projekcemi banky. Vláda spoléhá na to, že její makroekonomická politika a investice budou postupně posouvat jak skutečný, tak potenciální produkt. Ovšem Danske tvrdí, že jejich efekty se projeví se zpožděním a někdy ne s takovou silou.



Mezi hlavní rizika patří u ruské ekonomiky možné další sankce uvalené na zemi ze strany Spojených států. Rusové se ovšem domnívají, že jejich ekonomika již je vůči podobným krokům odolnější. Klíčovou otázkou pro investory je pak podle Danske to, kdo nahradí Vladimira Putina v čele země po roce 2024. Danske se na základě rozhovorů domnívá, že Putin si pravděpodobně vybere svého nástupce sám, možností je i nástup nějakého technokrata. Pravděpodobnost toho, že by lidé požadovali razantní změny, je podle banky nízká, protože panují obavy z destabilizace země a společnost se podle ruských odborníků cítí být relativně spokojena, protože je svobodnější a dosahuje vyššího životního standardu.

Ohledně ruské ekonomiky obvykle slyšíme o přílišné závislosti na ropě, korupci, malé flexibilitě a podobných neduzích. A ne neprávem. Minimálně podle Danske ale situace není ani zdaleka černobílá a to je dobře. Co tvrdí akciový trh? Jak vidíme z následujícího grafu, za poslední rok si připisuje mnohem více, než trh americký, o německém nemluvě:



Tento pohled ale trochu mate. Jednak tu z hlediska rizika trhu a struktury obchodovaných společností trochu porovnáváme hrušky s jablky. Ale hlavně bych poukázal na to, že ruský trh je z hlediska PE stále nejlevnější ze všech hlavních rozvíjejících se zemí (i když poslední dobou se na něj dotahuje Turecko). Jeho PE, potácející se kolem 5, o žádném velkém investorském nadšení nesvědčí. Před finanční krizí se přitom pohybovalo na více než dvojnásobku, bylo nad valuacemi brazilskými a na stejné úrovni, jako PE trhu v Číně.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688