Patria (Patria Finance)
Komodity  |  29.03.2019 15:11:24

Mohl by Fed cílit ceny komodit?


„Různí lidé po Fedu chtějí, aby dělal různé věci, ale on se podle nich nerozhoduje. Sleduje inflaci. Takže ti lidé se pak snaží najít měřítko inflace, které by vedlo k politice, kterou by u Fedu preferovali,“ píše FTAlphaville. A dodává, že nový prezidentský kandidát na člena vedení Fedu Stephen Moore dokonce tvrdí, že centrální banka by měla sledovat ceny ropy, mědi či pšenice.

FTAlphaville připomíná, že možných měřítek celkové i jádrové inflace je skutečně více. Moore ve Wall Street Journal ale tvrdí, že Fed by se vyhnul příliš utažené či uvolněné monetární politice tím, že by se snažil udržet na stabilní úrovni ceny komodit. „Šlo by o radikální změnu, o které v centrální bance nehovořil vůbec nikdo po celá desetiletí. Ceny komodit přitom od října prudce klesly a podle některých indikátorů jsou v technické deflaci. Centrální banky na deflaci nejdříve reagují panikou a poté dramatickým monetárním uvolněním,“ tvrdí FTAlphaville a myšlenku dál rozvíjí:

„Jedna z interpretací je tedy taková, že pan Moore se skutečně snaží najít to nejlepší měřítko inflace. Je ale také možné, že se jen snaží najít nový způsob, jak hovořit o deflaci.“ Mark Gertler z NYU k tomu uvádí, že „žádný vážně braný makroekonom se nedomnívá, že cílení cen komodit je dobrý nápad“. Podobné myšlenky podle něj zaznívaly před desetiletími, ale od té doby byly zapomenuty.

Podle Gertlera je s navrhovaným přístupem jeden hlavní problém, který spočívá v tom, že komoditní trhy a ceny na nich jsou neustále ovlivňovány různými šoky a ty jsou povětšinou globální povahy. Jde také o nejflexibilnější ceny v ekonomice, které se třeba na rozdíl od ceny zmrzliny mění neustále. V neposlední řadě je pak řada cen komodit přímo či nepřímo provázána s cenou ropy.

Podle Gertlera tak existují dobré důvody, proč centrální banky namísto nejvolatilnějších cen na trzích cílí ceny v reprezentativním spotřebním koši. Podíl komodit v něm navíc soustavně klesá a pravděpodobně to bude platit i o zmíněné ropě. „Hodně lidí přemýšlí o tom, jak správně měřit inflaci. Cleveland Fed bude na toto téma pořádat v květnu celou konferenci,“ uzavírá FTAlphaville s tím, že motivace, která vede Moora k jeho návrhům, zatím jasná není.

Zdroj: FTAlphaville

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688