Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  29.03.2019 14:08:50

Perly týdne: Odvrácená strana německého úspěchu, dluhopisové varování a jedno neradostné prvenství ČR


Zisky vybrat rychle... ale proč, když recese (ne)bude... hlavně neudělat chybu. Německá silná a slabá stránka. Nejsou lidi. A u nás doma? Komu důvěřujeme a koho volíme? Přinášíme pravidelné Perly týdne. 

Ve světě…

 

Zisky vybrat rychle: Pokud dojde k obchodní dohodě mezi USA a Čínou a akciový trh na to zareaguje prudkým posílením, investoři by neměli dlouho čekat a zisky by měli vybrat. Tvrdí to známý ekonom Stephen Roach, který nyní působí na Yale University a dříve pracoval pro Morgan Stanley Asia. Domnívá se totiž, že „až se usadí prach, tak se ukáže, že nejde o žádný velký posun a konflikt zažehnán není“.

 

Roach tvrdí, že případný čínský souhlas s vyššími nákupy americké produkce není podstatný, protože hlavním problémem jsou americké makroekonomické nerovnováhy, které se projevují i na obchodní bilanci. Ekonom se nedomnívá, že by Čínu do obchodní dohody tlačila americká cla, která by doléhala na její ekonomiku. Čínská vláda podle něj na současné zpomalení reaguje adekvátní fiskální stimulací a se situací se vypořádá. Výsledná dohoda se Spojenými státy pak podle něj bude jen „kosmetická“, i tak je ale „lepší než nic“.

 

 

Recese (ne)bude: Jak velké obavy má vyvolávat současná intenzivně diskutovaná inverze výnosové křivky? CNBC přinesla několik názorů známých ekonomů a investorů, včetně Paula Hickeyho z Bespoke Investment Group. Ten se domnívá, že rozhodující bude délka období, po které zůstanou dlouhodobé výnosy pod těmi krátkodobými. Čím delší období, o to větší riziko recese. Pokud bude naopak inverze výnosové křivky trvat jen pár dní, velké obavy namístě nejsou.

 

James Camp z Eagle Asset Management je větším skeptikem a tvrdí, že dluhopisový trh akciím jasně naznačuje negativní změnu v globální ekonomice. Vypovídající je i pokles výnosů německých vládních obligací, který ukazuje na zhoršené podmínky v Evropě. Inverze výnosové křivky pak ukazuje „výrazné zpomalení, žádnou inflaci a zranitelnost rizikových aktiv“. Jinak řečeno, dluhopisový trh akciím naznačuje: „Další pohyb bude směrem dolů a ne nahoru“.

 

Savita Subramanian z Bank of America-Merrill Lynch tvrdí, že v historii akciový trh po inverzi křivky obvykle ještě 12 měsíců rostl. Tom Lee z Fundstrat Global Advisors je optimistou, podle něj je nejlepší sledovat vývoj výnosů desetiletých a třicetiletých vládních obligací - rozdíl mezi nimi se zvyšuje, namísto toho, aby klesal. Ekonomické indikátory navíc ukazují, že americká ekonomika se stále pohybuje uprostřed cyklu a ne v jeho konečné fázi.

 

 

Hlavně neudělat chybu: Ekonom a investor Mohamed El-Erian v rozhovoru pro CNBC uvedl, že americká ekonomika se letos ani příští rok do recese nepropadne, výjimkou by byl pouze případ, že by došlo k vážné chybě v ekonomické politice. „tento názor je v protikladu s rostoucím počtem ekonomů, kteří predikují útlum“, dodává CNBC. Letos by podle El-Eriana mohla americká ekonomika růst o 2,5 – 3 %. Dochází sice ke slábnutí pozitivního efektu snížení daní, ale na druhou stranu sílí investice a pozitivní je i vývoj na trhu práce – vytváření pracovních míst je „znatelně nad tím, co by se s ohledem na tuto fázi cyklu dalo čekat“.

 

 

Německá silná a slabá stránka: Investiční společnost Pictet si všímá současného vývoje v německé ekonomice a zaměřuje se i na její závislost na vývoji v Číně. Poukazuje na to, že německé společnosti se dříve než jejich evropské protějšky začaly zaměřovat na vývoz kvalitního zboží (zejména automobilů, strojů a chemie) do rozvíjejících se zemí, které procházely investičním boomem. Platilo to zejména o Číně a tato strategie nesla v minulých letech své ovoce.

 

Nyní ale čínská ekonomika zpomaluje a tamní vláda prosazuje průmyslovou politiku, jejímž cílem je dosáhnout technologického rozvoje a nahradit dovozy domácí výrobou. Tato strategie začíná podle Pictetu německou ekonomiku znatelně poškozovat. V následujícím grafu Pictet porovnává podíl exportů do Číny na celkových vývozech jednotlivých evropských zemí. Jasně ukazuje, proč je Německo na vývoj v Číně zdaleka nejcitlivější:

 

 

Nejsou lidi: Eurostat tento týden srovnává evropské země podle toho, jaký je v nich nedostatek odborníků na informační a komunikační technologie. V celé EU má problémy se získáním těchto expertů více než 50 % firem, nejlépe je na tom v tomto ohledu Španělsko, kde těmto komplikacím čelí jen 25 % společností. Na druhém konci žebříčku je s neradostným prvenstvím Česká republika, kde problémům se získáním těchto expertů čelí téměř 80 % společností. Situace je tu podobná, jako v Rakousku:

 

… a u nás doma

 

Komu důvěřujeme: Jak informuje idnes.cz, „z vybraných institucí veřejného života v průzkumech CVVM si armáda i policie udržují čelní pozice již několik let. Poslední dva roky důvěra v obě instituce vytrvale roste. Armádě nyní věří 70 procent Čechů. Policii vyjádřilo důvěru 69 procent lidí, což je nejvíce od roku 1994, kdy centrum průzkum začalo provádět“. Důvěru nadpoloviční většiny Čechů si pak letos podle průzkumu získaly ještě soudy, banky, výzkumy veřejného mínění a rádio. Neziskovým organizacím naopak důvěřuje pouze 38 procent Čechů, církvím 27 procent a politickým stranám 25 procent.

 

 

Koho volíme: Seznam.cz na základě volebního modelu společnosti Median tvrdí, že sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 30,5 procenta. Piráti a ODS by měli shodně 14 procent, SPD 8,5 procenta, ČSSD s komunisty po osmi procentech a STAN spolu s lidovci pět procent. TOP 09 by podle modelu získala čtyři procenta, Svobodní a Zelení by měli shodně jedno procento. Ve srovnání s předchozím měsícem, kdy mělo 33,5 procenta, si ANO mírně pohoršilo. Občanští demokraté i Piráti si shodně o procentní bod polepšili a SPD se podařilo zastavit předešlý propad.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   8:58  Neokoukaný tip pro investory do dluhopisů: Skandinávie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688