Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  29.03.2019 09:09:42

Poslední březnová seance na rostoucí vlně (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl je zastáncem výstavby nového jaderného zdroje, smlouvy budou řešit především legislativní a regulatorní otázky.

Evropské akcie zahájí poslední seanci prvního kvartálu růstem.

Ve Spojených státech budou zveřejněny příjmy a výdaje domácností, cenové deflátory PCE a prodeje nových domů. V Německu byly ráno publikovány maloobchodní tržby, které překvapily výrazně lepšími údaji. Dopoledne se dočkáme ještě německé míry nezaměstnanosti a francouzských spotřebitelských cen.

Včera jsme potvrdili nákupní doporučení pro mediální skupinu CME s vylepšenou cílovou cenou na 5,20 USD za akcii. Analýza je k dispozici na našich webových stránkách http://bit.ly/CMEanalysis201903_CZ. 

Obchodování na zámořských trzích

Americké akciové indexy včera shodně posílily o třetinu procenta. V rámci indexu S&P 500 se nejvíce dařilo těžařům a zpracovatelům komodit, jejichž akcie si polepšily o téměř jedno procento. S 0,8% růstem je následovaly finanční tituly a bronz si odnesly průmyslové podniky, jejichž hodnota vzrostla o tři čtvrtě procenta.

S optimismem do dnešní seance vstoupili obchodníci v asijsko-pacifickém regionu. Největší zisky si připisují akcie obchodované v Číně, když například šanghajský index uzavřel o 3,2 % výše nebo šenčenský si polepšil dokonce o 3,4 %. Jihokorejský Kosdaq vzrostl o 1,3 %, ostatní burzy uzavírají se ziskem do jednoho procenta. Regionální index MSCI Asia Pacific roste o 0,7 %. Za celý první kvartál letošního roku pak akcie obsažené v tomto indexu vzrostly celkově o téměř 9 %.

ČEZ

V dnešním deníku MF Dnes je rozhovor s vládním zmocněncem pro jadernou energetiku Jaroslavem Mílem. Příliš nového nezaznělo. J. Míl uvádí, že bez jádra se Česko nemůže obejít, ať z pohledu nedostatečnosti jiných výrobních zdrojů, tak i z pohledu potenciální závislosti na dovozu primárních surovin jako ropa či plyn. K uzavíraným smlouvám, které by měly zajistit možnost, že stát projekt převezme, zmínil, že by šlo především o situace spojené se změnami legislativních či regulatorních opatření, které výstavbu zásadně zdraží nebo projekt úplně znehodnotí. To by měla být dle něj i určitá pojistka pro menšinové akcionáře.

Z našeho pohledu zde stále visí velký otazník nad odlišnými zájmy majoritního a minoritního akcionáře, který v nás stále vzbuzuje rozpaky, že valná hromada nakonec může schválit projekt, který bude především odpovídat dlouhodobým zájmům majoritního vlastníka (státu) na úkor menšinových akcionářů. Uzavřené smlouvy budou řešit změny v regulaci, nicméně neřeší budoucí rentabilitu celého projektu, kdy například v případě opětovného propadu cen elektřiny se může stát celá investice velmi ztrátová.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.10.2019Akciové trhy opět na vlně pesimismu (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
11.09.2019Asijským trhům se dnešní seance povedla (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.09.2019Akcie se vezou na vlně optimismu (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688