Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  29.03.2019 08:04:55

Dnes se měl konat brexit. Zatím stále nevíme, jak to s ním dopadne (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešní datum mělo být původně ve znamení brexitu. Tak tomu ale není, britští zákonodárci, kteří převzali otěže od T. Mayové, se na žádné variantě odchodu nedokáží dohodnout. Britský parlament by měl dnes opět hlasovat o dohodě vyjednané T. Mayovou, ale bez části řešící budoucí vztahy s EU. Trhy se dnes zaměří i na zveřejňovaná data. Německý trh práce potvrdí svou sílu, míra nezaměstnanosti za březen klesla na nové minimum od sjednocení země. Ve Spojených státech se dočkáme únorového oživení spotřebitelských výdajů, na inflaci to ale vidět nebude.

Americké výdaje oživují, inflace ale ne

Německý trh práce sice zůstává silný, nicméně od poloviny loňského roku trvající receseprůmyslovém sektoru se již na číslech začne projevovat. Za samotný březen ještě očekáváme snížení počtu nezaměstnaných, míra nezaměstnanosti pak po sezónním očištění zřejmě klesne na 4,9 %, tedy na nejnižší hodnotu od znovusjednocení země v roce 1990.

Zejména růst průměrných hodinových výdělků o 0,4 % m/m se projeví ve stejné dynamice osobních příjmů Američanů a ukáže se i v únorovém vzestupu jejich spotřebitelských výdajů. Námi očekávaný růst o 0,4 % tak napraví lednové číslo (-0,5 %). Nicméně se obáváme, že na viditelnější inflační dopad to stačit nebude, což potvrdí deflátor soukromé spotřeby jako celku i jeho jádrová složka.

Euro nejslabší od 8. března

Společná evropská měna i včera pokračovala v hledání svého lokálního dna, krátce se kurz dostal pod 1,122 USD/EUR. Takto slabé bylo euro naposledy před více než dvěma týdny. Eurovým obchodníkům zkazila náladu nízká březnová inflace v Německu indikující, že dynamika německé ekonomiky a potažmo eurozóny stále míří dolů. To potvrdily i sentiment indikátory z dílny Evropské komise.

Polská inflace zrychluje

Předběžná data polské inflace ukáží na zrychlení meziroční dynamiky do oblasti 1,5 %, kde se během Q2 19 stabilizuje. Zůstane tak celkem výrazně pod inflačním cílem ve výši 2,5 %. Není tak příliš pravděpodobné, že by dnešní data něco změnila na současném či očekávaném nastavení polské měnové politiky. Počátek jejího zpřísňování rozhodně není otázkou letošního roku.

Pro korunu včerejší zasedání bankovní rady událostí nebylo

ČNB včera trhy nepřekvapila. V souladu s očekáváním ponechala úrokové sazby nezměněné, dle očekávání dva členové hlasovali pro vyšší sazby. K opatrnosti bankovní radu vedlo zejména zhoršení vnějšího prostředí, primárně sestupné revize růstových vyhlídek v eurozóně respektive v Německu. Bankovní rada vidí celková rizika jako vybalancovaná, s prognózou je podle guvernéra J. Rusnoka konzistentní zhruba stabilita úrokových sazeb. Zopakoval, že pro zbytek letošního roku je stále možné žádné až dvojí zvýšení úrokových sazeb. Ke druhé variantě se přikláníme i my. Zvýšení sazeb očekáváme na květnovém zasedání. Podrobnější komentář ke včerejšímu jednání centrálních bankéřů naleznete zde: http://bit.ly/2OvIaUq.

Koruna tak včera opanovala úrovně v blízkosti hladiny 25,80 CZK/EUR, které testovala již ve středu. Prodejní tlaky byly patrné na polském zlotém i maďarském forintu. Celkově se dá říci, že regionální měny svou slabostí odráží primárně silný dolar. Proti dolaru se včera koruna dostala na dosah hladiny 23 CZK/USD. Takto drahé byly zelené bankovky naposledy před pěti měsíci.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.02.2024Americký trh práce zatím zůstává napjatý (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.04.2023Americká ekonomika má zatím do recese daleko (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688