TNBiz (TN.cz)
Investice  |  29.03.2019 07:01:27

Letní čas přichází. Změna ovlivní dopravu i zdravotní stav lidí

V neděli nad ránem přejde Česko na letní čas. Se změnou se musí vypořádat hromadná doprava, ale i zaměstnanci, kteří pracují v noci. Přečtěte si také, jaký má změna času vliv na zdraví člověka a bezpečnost provozu na silnicích.

 

Přechod na letní čas znamená podle Českých drah změny v jízdním řádu dálkových vlaků i regionálních spojů. Cestující dálkovým vlakem by měli počítat s tím, že noční vlaky budou mít v řádu desítek minut.

"České dráhy se budou snažit vzniklé zpoždění snížit například zkrácením pobytu vlaků ve stanicích," sdělil mluvčí Českých drah Petr Pošta. Aby se zpoždění nočních spojů nepřenášelo dále, České dráhy počítají s tím, že ranní spoje nebudou na ty noční čekat.

Změna času se bude týkat také nočního pražského rozjezdu. "Tyto vlaky odjedou z pražského hlavního nádraží ve 3:30 nového, letního času. Z tohoto důvodu přijedou do cílových stanic se zpožděním asi 60 minut," doplnil Pošta.

Změny lze očekávat i v městské hromadné dopravě. V Praze sice bude mít přechod na jiný čas jen malý dopad, přesto existuje několik výjimek.

"Výjimkou jsou linky číslo 903, 951, 952, 956, 958 a 960, které pojedou tuto noc podle zvláštních jízdních řádů. Linky číslo 954, 957 a 959 budou tuto noc po druhé hodině ve všech zastávkách o hodinu opožděny," sdělil pražský dopravní podnik. 

Spoje, které měly v Brně vyjíždět mezi druhou a třetí ranní podle zimního času, vyjedou mezi třetí a čtvrtou podle letního času. Pokud si tedy zapomenete přeřídit hodinky, ve většině případů se nic nestane.

Některé odjezdy ovšem brněnský dopravní podnik zruší, jiné naberou zpoždění. Pro podrobnější přehled nahlédněte zde.

V ostravské hromadné dopravě může dojít k časovému posunu některých nočních spojů. Jiné mohou být zcela zrušené.

"Pokud počátek letního času připadne zaměstnanci do směny, která se v důsledku zavedení letního času zkrátí, bude v příslušném týdnu stanovená týdenní pracovní doba o jednu hodinu kratší," uvedl zdravotnický odborový svaz.

Co se výplat týče, záleží na to, jestli je zaměstnanec placený od hodiny, nebo má měsíční mzdu. Pokud je placený od hodiny, dostane o to menší výplatu. V druhém případě se na měsíčním příjmu nic nemění.

 

Přechod na letní čas může změnit vnímání dne. Podle fyzioložky Heleny Illnerová z Akademie věd je důležité synchronizovat vnitřní časový systém těla s vnějším dnem.

"Hlavní hodiny máme v hlavě, ale malé hodiny máme v každém orgánu a potřebujeme, aby byly synchronizovány navzájem mezi sebou. Pouze hodiny v hlavě jsou synchronizovány vnějším osvětlení. Synchronizace vede k tomu, že dobře spíme, jsme pozorní a má to co dělat také s dělením buněk, protože buňky se dělí jen v určitou hodinu. Je to celý systém, který se nesmí narušovat," popsala Illnerová.

Ponechání zimního čas by podle Akademie věd snížilo pocit chronického jetlagu. To může znamenat lepší spánek a zdravější srdce. Zimní čas má také pozitivní vliv na tělesnou hmotnost, je prokázaná jeho souvislost se snížením spotřeby alkoholu a tabáku i nižším výskytem nádorových onemocnění.

Podle pojišťovny Allianz roste v pěti dnech po přechodu na letní čas počet škod až o 20 procent. "Řidiči by proto ani o tomto, o hodinu kratším víkendu, neměli podceňovat únavu a raději se vyvarovat dlouhého cestování," varoval mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Řidiči by si také měli dát pozor na zvěř. Ta je velmi aktivní právě při úsvitu, navíc je v tu dobu snížená viditelnost. "Co se týče ročního období, tak statisticky nejnebezpečnějšími měsíci jsou říjen a duben. Na podzim je to kvůli zvýšené migraci zvěře a na jaře dochází k nehodám zvláště kvůli změně času," uvádí společnost Modulservis, která se zabývá mimo jiné i pojištěním aut.



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688