Světový den zdraví: prevence je důležitou součástí zdravého života

 Sedmý duben je již přes 50 let nazýván Světovým dnem zdraví. Proč právě tohle datum? Protože ve stejný den roku 1948 byla ve švýcarské Ženevě založena Světová zdravotnická organizace (WHO).1,2 Každoročně v tento den probíhají po celém světě akce, které mají společné téma. Nedílnou součástí Světového dne zdraví je kromě léčby i podpora prevence nemocí. Prevence je klíčovým tématem i pro Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR). Ta na podporu zdravého životního stylu letos vyčlenila 200 milionů korun.

Včasná prevence může zachránit život

Součástí preventivní péče o zdraví jsou kromě podpory zdravého životního stylu i pravidelné preventivní prohlídky. Díky prevenci lze předcházet zdravotním problémům – ať už pouhým upozorněním na závažné rizikové faktory ve způsobu života, nebo včasným odhalením onemocnění ve stadiu, kdy je možné jej úspěšně léčit. Řada preventivních prohlídek je hrazena z veřejného zdravotního pojištění, takže ji mají lidé zdarma. Na jiné, které hrazené nejsou, přispívají zdravotní pojišťovny. „ZP MV ČR podporuje především vyšetření onkologických onemocnění, civilizačních onemocnění jako je cukrovka, osteoporóza, kardiovaskulární onemocnění a další. Přispíváme ale i na prevenci celé škály dalších nemocí, například na vyšetření paměti, genetických dispozic k civilizačním nemocem, specifická oční vyšetření, vyšetření pánevního dna nebo na test parodontózy,“ vyjmenovává Hana Kadečková.

Fond prevence

Tzv. fond prevence je speciálně financovaný program na podporu aktivit, které pomáhají předcházet vzniku nemocí. V rámci fondu jsou vytvořeny programy pro děti i dospělé, ale také speciální bonusy pro těhotné, ženy po porodu nebo dárce krve. Pojištěnci ZP MV ČR tak mohou žádat o příspěvek na sportovní aktivity, léčebné ozdravné pobyty, speciální vyšetření, která nejsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění, nebo třeba na očkování.

Zdroje:

1. https://www.who.int/about/who-we-are/en/

2. https://www.who.int/westernpacific/news/events/detail/2019/04/07/western-pacific-events/world-health-day-2019 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy