TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  28.03.2019 15:47:00

Evropské aerolinky Wow Air zkrachovaly. Na letištích uvízly tisíce lidí

Islanská letecká společnost Wow Air zkrachovala a zrušily všechny své lety. Tisíce cestujících tak uvízly na letištích v Evropě i Severní Americe. Aerolinky provozovaly spoje především z Islandu do USA a Kanady.

Aerolinie Wow Air informovaly o svém konci v oficiálním prohlášení, které zveřejnily ve čtvrtek na svých webových stránkách. Cestujícím doporučily objednat si letenky u jiných leteckých společností s tím, že některé z nich poskytnou klientům Wow Air slevy.

"Říká se jim "záchranné tarify". Informace o aerolinkách, které slevy poskytují, budou zveřejněny, až to bude možné. Pasažéři, kteří platili za letenky kreditní kartou, by měli kontaktovat svoji banku s otázkou, zda je možné, aby dostali své peníze zpět," stojí v prohlášení.

Tisíce cestujících tak zůstaly na letištích. "Všechny to vyděsilo, když nám vrátili naše zavazadla, ale peníze ne," popsal pro portál CNN Saurabh Aggarwal, který měl letět z Toronta do Reykjavíku. Zkrachovalé aerolinky nezajistily ani ubytování a pasažéři tak museli vše řešit přímo z letišť.

"Ani nám nedali vědět jednotlivě, museli jsme to zjistit z twitteru a redditu," stěžuje si Jonathan Ko, který zůstal na letišti Newark Liberty. Podle dalšího cestujícího, Mikea Wendlinga, provázel jejich let chaos. Nejdříve byl let zrušen, poté jen odložen, posádka ale odešla. Až pak se dozvěděli, že dopravce zkrachoval.

Ještě ve čtvrtek ráno to přitom vypadalo, že budou lety Wow Air pouze pozastaveny, dokud aerolinky neuzavřou smlouvu s vhodným investorem. Jednání se společností Indigo Partners ani s konkurenčním leteckým dopravcem Icelandiair Group ale zkrachovala.

Wow Air byly založeny v roce 2011 a sídlily v islandském Reykjavíku. Létaly do Severní Ameriky a Evropy včetně Berlínu, Bruselu, Paříže, Londýna nebo Barcelony. Provozovaly také spoje do Izraele a na Kanárské ostrovy. Česko mezi cílovými zeměmi nebylo.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688