TNBiz (TN.cz)
Volby  |  28.03.2019 13:10:53

Bouřlivý měsíc zahýbal českou politikou, hnutí ANO stále vede

I přes bouřlivé události v české politice se i v březnu největší přízni voličů těší hnutí ANO. Ze současné situace vyšli dobře také Piráti, kteří mírně posílili svou druhou pozici. I přes zisk některých voličů ODS zůstávají STAN a TOP 09 pod pětiprocentní hranicí.

Březen byl v domácí politické scéně poměrně bouřlivý. Hnutí ANO mohlo povzbudit voliče návštěvou předsedy Andreje Babiše v Bílem domě, straně ale uškodily kauzy Jaroslava Faltýnka a radnice Brno-střed, informuje agentura Sanep. I přes to se hnutí ANO stále těší přízni až 31,5 % voličů.

Velmi výrazně zahýbalo voličskými preferencemi vyloučení Václava Klause mladšího z ODS. Největší příznivci Klause mladšího podle průzkumu opustili občanské demokraty, část přešla například k Pirátům, další část se orientovala například na TOP 09 a STAN. ODS se aktuálně těší přízni 12,1 % voličů, což je oproti únorovému průzkumu propad o 3,1 %.

Díky posílení druhé místo patří Pirátům, kteří získali sympatie 17,3 % voličů. "Piráti mají ve svém voličském elektorátu řadu dřívějších voličů ODS, a to zejména ve věkové kategorii 40+. Aktuálně pak Piráti posílili o další nespokojené voliče ODS, kteří Piráty vnímají jako určitou možná i prozatímní kompromisní volbu mezi pro ně nepřijatelnými stranami jako TOP 09 a STAN, ale i z různých důvodů nepřijatelnou ODS," hodnotí průzkum.

    Volební preference v březnu

Na protiunijní politice vedle hnutí ANO aktuálně získává i SPD, které s aktuálním ziskem 9,7 % posílilo o 2,5 %. Strana podle průzkumu aktuálně řeší vnitropolitické problémy, z toho by v budoucnu mohly těžit ANO a KSČM.

Oproti minulému měsíci si polepšila i KSČM, kterou aktuálně podporuje 6,4 % dotázaných voličů. Sociální demokraté v současné chvíli stagnují, ČSSD by podpořilo 6,3 % voličů.

Těsně nad pětiprocentní hranicí se pak pohybuje KDU-ČSL (5,1 %), do Sněmovny by se nedostaly hnutí STAN (4 %) ani TOP 09 (3,5 %).

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688