Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.03.2019 08:49:14

Chaos v parlamentu trvá, Mayová nabízí odchod, píše britský tisk

Chaotická brexitová situace v britském parlamentu pokračuje, neboť poslanci ve středu odmítli všechna náhradní řešení. O tom dnes píší hlavní britské deníky, které shodně zdůrazňují, že premiérka Theresa Mayová nabídla odstoupení z funkce, pokud Dolní sněmovna napotřetí její brexitovou dohodu podpoří. Patová situace trvá, komentuje dění zahraniční tisk.

Deník Financial Times se na titulní straně věnuje premiérčině nabídce, že odstoupí z funkce. Stejné téma má na své úvodní straně list Metro, který o navržené demisi informuje čtenáře rýmem "Vote brexit and I'll exit" (Hlasujte pro brexit a já odejdu).

Podle deníku Metro Mayová nabídkou rezignace vytáhla poslední kartu, aby dohodu prosadila. List poznamenal, že dosavadní odpůrce dohody a jeden z hlavních zastánců odchodu z EU Boris Johnson ihned poté oznámil, že plán Mayové podpoří. Čtenáři Metra se také dozvědí, že parlament ve středu odmítl všech osm předložených brexitových alternativ.

Osmkrát ne má v titulku deník The Guardian, který k tomu uvedl, že se parlament konečně k brexitu vyjádřil. Novinářka Jedidajah Otteová k tomu v této souvislosti na portálu tohoto listu poznamenala, že středeční hlasování nepřineslo o moc víc, než řádek z textu skladby Bohemian Rhapsody britské kapely Queen. V této písni zazní ne po sobě hned sedmkrát.

List Daily Mirror si pohrál s tím, že v angličtině se příjmení premiérky shoduje s názvem měsíce května. Dvaadvacátý květen (anglicky May), na který EU odložila brexit, pokud tento týden britská Dolní sněmovna dohodu o odluce schválí, označil Daily Mirror za konec Mayové (May, jak zní nepřechýleně v angličtině premiérčino příjmení).

Středeční dění ve sněmovně pak Daily Mirror označil za chaos, neboť poslanci se nerozhodli pro žádný z předložených návrhů brexitového scénáře.

O očekávaném konci Mayové dnes píše také The Times, který uvádí, že hlasování o brexitové dohodě, kterou poslanci již dvakrát odmítli, může být na programu parlamentu již v pátek. The Times rovněž napsal, že o nástupci Mayové může rozhodnout dlouhý souboj uchazečů.

"Podpořte mě a vyhoďte mě," tak zní titulek, který dnes vévodí titulní stránce deníku i. List Daily Express se na úvodní straně ptá, co ještě premiérka musí udělat, aby se jí podařilo zlomit politický pat a získat podporu pro brexitovou dohodu. "Její obětavé gesto následovala chaotická série hlasování," doplnili Daily Express. Daily Mail pak pochybuje o tom, zda se premiérčino sebeobětování nemine výsledkem.

Patová situace v Británii trvá, komentuje dění světový tisk
Patová situace kolem brexitu trvá, britští poslanci se totiž ve středu ani po 11 hodinách nedokázali shodnout na žádném řešení, jak postupovat při odchodu z Evropské unie. Tak komentují nejnovější vývoj v Británii světová média. Všímají si přitom toho, že premiérka Theresa Mayová nabídla, že odstoupí z funkce, když bude schválena připravená dohoda s Bruselem o brexitových podmínkách, kterou ovšem Dolní sněmovna již dvakrát odmítla. Jak poznamenal list The Washington Post, není jasné, zda gesto Mayové bude k prosazení dohody stačit.

Nabídku Mayové dát všanc svou politickou kariéru, aby zachránila svůj plán pro odchod z Evropské unie, označil The Washington Post za "zoufalý manévr". A na adresu britských poslanců uvedl, že "je zcela jasné, že parlament stále neví, co si má o brexitu myslet".

Britská Dolní sněmovna ve středu odmítla všech osm alternativních poslaneckých návrhů jak postupovat při odchodu z Evropské unie, a to včetně brexitu bez dohody. Světová média si všímají toho, že nejblíže schválení byl návrh takzvaného "měkkého brexit", kdy by stále existovala bezcelní zóna s Evropskou unií. Tento plán neprošel o osm hlasů. Návrh hovořící o vyhlášení druhého referenda o odchodu z EU neprošel o 27 hlasů.

"V den, kdy si parlament myslel, že převezme kontrolu nad brexitem, dění stále dominuje Mayová a její dohoda," shrnul dění The Washington Post.

Pokud jde o brexit, je to Ne, Ne, Ne, Ne, Ne, Ne, Ne a Ne, píše server Politico v reakci na osm neúspěšných hlasování. "Fakt, že nebylo dosaženo žádného výsledku, jen podtrhuje složitost a naprostou nekontrolovatelnost politické krize v Británii," dodává.

Navrhované demise premiérky Mayové si ve svých titulcích všímá i francouzský tisk. Deník Le Figaro pouze poznamenává, že předsedkyně britské vlády odstoupí z funkce v případě, že její dohoda s Bruselem schválena. Oproti tomu deník Le Monde situaci komentuje mnohem emotivněji titulkem Demise a zbytečná oběť: po bláznivém dni je brexit stále ve slepé uličce.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688