Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
27.03.2019 19:45:42

Počasí na chvíli potěší. O víkendu zase pravé jaro!

 

Vychází to dobře. Když už se o slovo hlásí studené vpády, tak alespoň nekazí jarní víkendy. I ten následující bude teplý a pěkný. Jen s výjimkou nedělního odpoledne a večera, to se postupně od severozápadu dostaví studená fronta s dalším ochlazením na nový týden. Až do neděle se bude postupně den za dnem oteplovat a víkendová maxima budou v rozmezí 14 až 18°C. V neděli bude záležet, kdy se dostaví fronta a počasí zkazí. Na jihovýchodě bude zpočátku další krásný den. Studený vpád bude podobný těm předchozím. Od středních poloh sněhové vločky a sešup teplot až o 10°C.

Ve čtvrtek bude oblačno, místy slabý déšť nebo mrholení. Od 1 100 m n. m. ještě sněžení. Během dne méně srážek i oblačnosti. Teploty 8 až 12°C. V pátek bude polojasno až oblačno, zpočátku ojediněle slabý déšť, na horách ještě sněžení. Teploty 10 až 14°C. V sobotu bude nejhezčí den týdne. Bude jasno až polojasno, ráno ojediněle mlhy. Teploty 14 až 18°C. V neděli bude skoro jasno, polojasno, během dne od severozápadu oblačno až zataženo, na studené frontě místy přeháňky nebo občasný déšť. Teploty 8 až 13°C na SZ a 13 až 18°C na JV. Večer se ochladí už všude.

Je to sice daleký výhled, kolem příští středy ale hrozí možnost ještě výraznějšího ochlazení a sněhových srážek. Nelze proto ještě pořád doporučit přezutí pneumatik. Zvláště, pokud cestujete i po středních a vyšších polohách země. Podle projektu Intersucho „doba hájení“ před suchem od středních poloh skončila. Voda ze sněhu se vsákla či odtekla a v povrchové vrstvě skoro na celém území republiky startuje snížená úroveň půdní vláhy nebo počínající sucho. Velmi špatná situace je na střední Moravě a v dolním Poohří. Tam je sucho prakticky extrémní. Tyto oblasti čeká v případě nedostatku srážek velmi špatný rok.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty