Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.03.2019 09:19:18

Rozbřesk: Německé trable s brexitem aneb proč je desetiletý německý výnos záporný?

Poslední série německých čísel ukazuje, že největší evropské ekonomice stále dost teče do bot. A proto i stupňující se napětí kolem brexitu nemůže brát zcela na lehkou váhu. Trhy si myslí totéž, když udržuje německý desetiletý výnos v záporných vodách - znak extrémního pesimismu.

Březnový index německé podnikatelské nálady Ifo sice lehkým zlepšením nabídl doušek naděje. Průmyslový subindex a především konkurenční index PMI (opět zejména ten průmyslový) ovšem nic pěkného nepředvádí. Zpráva se zdá být jasná - německý průmysl přes snahu o stabilizaci zůstává v klíčových sektorech, jako jsou automobilky, produkce kovů, ale i strojírenství velice slabý a předstihové ukazatele zatím nenaznačují rychlý obrat. Německou ekonomiku drží v relativně slušné kondici ostatní odvětví, zejména služby a obchod a ve srovnání s mizerným průmyslem nakonec i stavebnictví. V podhoubí této německé odolnosti je podobně jako v Česku dobrý výkon pracovního trhu. Otázkou je, jak dlouho může tato odolnost vydržet - Německo jako všechny ekonomiky výrazně exponované země vůči globálnímu obchodu potřebuje, aby některé z velkých rizik na stole (především brexit, Čína a obchodní války) jednoduše zmizelo.

V případě brexitu se dnes bude pokoušet celou věc rozlousknout britský parlament, který bude hlasovat o sérii alternativních scénářů brexitu, a to pravděpodobně i opakovaně (půjde o indikativní hlasování). To může vystrašit tvrdé brexitáře, kterým vidina měkkého nebo žádného brexitu vůbec nedělá dobře. Současně to ale může posílit i tábor odpůrců brexitu. Situace je stále nepřehledná, nicméně alespoň libra, zdá se, věří, že by parlament mohl být nakonec v managementu brexitu úspěšnější než premiérka Theresa Mayová…

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna klasicky před zasedáním ČNB vykazuje nízkou volatilitu a pohybuje se v okolí 25,75 EUR/CZK. Nejinak tomu bude i dnes. Pokud se nevyjasní situace kolem brexitu, sázíme na lehkou defenzivu. ČNB ve čtvrtek koruně také ponecháním sazeb beze změny nijak výrazně nepomůže.

Zahraniční forex
Euro aktuálně ztrácí jak na frontě s dolarem, tak v paritě s librou. V případě eurodolaru mohou trh znervózňovat klesající inflační očekávání v eurozóně, která ukazují na to, že trh jednoduše nevěří, že ECB bude schopna vytlačit inflaci na 2 %. Může panovat i z verbálních intervencí ze strany bankéřů z ECB - dnes k nim bude mít příležitost jak prezident ECB Draghi, tak hlavní ekonom banky Praet.

Pokud jde o libru, tak zřejmě již klidněji vyhlíží večerní hlasování o brexitu v britském parlamentu. Stále více euroskeptických poslanců konzervativní strany včetně vlivného Borise Johnsona se přiklání na stranu dohody s EU (kterou ovšem stále nazývají pseudo-brexit). Dnes v noci kolem desáté proběhnou další důležitá hlasování o tom, kam parlament brexit nasměruje.

Maďarská centrální banka překvapila a zvýšila včera jednu ze svých hlavních úrokových sazeb - jednodenní overnight - z mínus 0,15 % na na mínus 0,05 %. Nicméně z následných komentářů vyplývá, že MNB s dalším zvyšováním sazeb nehodlá pospíchat, což byl možná důvod, proč forint ztratil skoro 1 %. Každopádně podle komentáře bankovní rady to vypadá, že se bude čekat na další inflační zprávu MNB, která bude ovšem až v červnu.

Ropa
Cena ropy Brent šplhá nad 68 dolarů za barel navzdory mírnému růstu zásob, který včera reportoval Americký petrolejářský institut. Pokračující problémy jsou totiž hlášeny z Venezuely, která prožívá další blackout, jež omezuje už tak zbídačenou těžbu ropy. Ta se dle posledních odhadů pohybuje hluboko pod hranicí 1 mil. barelů denně (méně než jedno procento globální produkce).

Dnes bude trh ve střehu především s ohledem na oficiální data k zásobám od EIA, jež minulý týden dodala překvapivý impuls ropným býkům. Sledovaným číslem bude rovněž růst americké produkce, která si dle všeho stále udržuje solidní dynamiku na pozadí druhé břidlicové revoluce.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688