Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  26.03.2019 22:03:11

26. března: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Akciové indexy v USA v úterý zpevnily. Přispěla k tomu zejména stabilizace na dluhopisovém trhu a růst cen akcií firem z finančního sektoru, ale také růst cen ropy a následné posílení akcií energetických firem.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,55 % na 25 657,73 bodu, širší index S&P 500 stoupl o 0,72 % na 2 818,46 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,71 % na 7 691,52 bodu. Index volatility VIX klesl o 10,10 % na 14,68 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o dva bazické body na 2,42 %. Bitcoin a ethereum přidaly do procenta.

Situaci na akciovém trhu pomohla stabilizace výnosů amerických desetiletých státních dluhopisů po ztrátách v posledních dnech. Dílčí index S&P 500 finančního sektoru se po pěti seancích poklesu zvýšil zhruba o 0,5 %.

Rozdíl mezi výnosy desetiletých a tříměsíčních dluhopisů USA zůstává od pátku v inverzi. Výnos desetiletého amerického dluhopisu byl v pátek poprvé od poloviny roku 2007 nižší než výnos tříměsíční dolarové pokladniční poukázky. Inverze výnosové křivky předcházela každé recesi v USA za posledních 50 let.

VÝNOSOVÁ KŘIVKA NENÍ TÉMATEM JEN PRO USA

Ze sektorových indexů největší, jednoprocentní zisk vykázala energetika. Za tímto zvýšením stojí růst cen ropy, který podpořily nižší dodávky Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a očekávané snížení amerických ropných zásob.

Situace na dluhopisovém trhu podpořila dolar. Jeho index, který sleduje výkon americké měny ke koši šesti předních světových měn, krátce po 21.00 SEČ přidával 0,26 % na 96,82 bodu. Euro vůči dolaru odepisovalo 0,36 % na 1,1271 USD, vůči jenu dolar zpevnil o 0,55 % na 110,57 JPY. Horším datům z amerického realitního trhu a o poklesu spotřebitelské důvěry trh nevěnoval pozornost.

Prodeje americké měny na trhu sice pokračují, ale mírnějším tempem, neboť je pravděpodobné, že hospodářská expanze USA bude navzdory horšímu tempu pokračovat a stane se letos nejdelší v historii země.

AKTUÁLNÍ KONDICE AMERICKÉHO TRHU S IPO

Ropa na světových trzích zdražovala. Nižší dodávky Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a očekávané snížení amerických ropných zásob převážily nad obavami z nižší poptávky v důsledku globálního ekonomického zpomalování. Americká lehká ropa WTI překonala hranici 60 dolarů za barel.

RIZIKO PRO TRH S ROPOU

Velkou část Venezuely zasáhl druhý velký výpadek elektřiny v tomto měsíci. Podle sociálních sítí bylo bez proudu 16 z 23 států v této členské zemi OPEC. Výpadek znovu vyvolal obavy o venezuelský ropný vývoz.

Na cenu ropy tlačí také odhad stavu amerických ropných zásob. Ty se měly podle očekávání minulý týden snížit o 2,4 milionu barelů a vykázat již třetí týdenní pokles za sebou. Americký ropný institut API svou zprávu o stavu zásob zveřejňuje v úterý večer SEČ, ve středu bude následovat vládní zpráva.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ÚTERNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688