BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Podnikání  |  26.03.2019 12:23:50

Podle průzkumu zavádí novinky Průmyslu 4.0 polovina českých podniků. Důraz kladou na IT a digitalizaci

Zatímco polovina českých průmyslových podniků již do svých provozů zavádí prvky Průmyslu 4.0, čtvrtina firem to nemá vůbec v plánu. Vyplývá to z výsledků společného průzkumu inženýrské společnosti DEL a poradenské společnosti BDO, který provedla agentura Ipsos. Za největší překážku zavádění inovací v rámci Průmyslu 4.0 považují manažeři a majitelé průmyslových společností vysokou finanční náročnost a nedostatečnou kvalifikaci svých zaměstnanců. Ve svých firmách se věnují hlavně informačním technologiím a digitalizaci.

Průmysl 4.0 považuje za důležitý 57 % oslovených manažerů a ředitelů českých průmyslových podniků. Polovina dotázaných společností již podniká v souladu s čtvrtou průmyslovou revolucí patřičné kroky a dalších 10 % se na to postupně připravuje. Naopak 23 % manažerů a majitelů v průzkumu uvedlo, že jejich organizace nemá v plánu prvky Průmyslu 4.0 vůbec zavádět. „Polovina českých průmyslových společností se novými přístupy zabývá. Ty, které se Průmyslem 4.0 nezabývají, jej dle svých slov nepotřebují, jsou pro ně komplikované nebo nemají potřebné zdroje,“ uvádí partner poradenské společnosti BDO Petr Kymlička.

Manažeři počítají s uvolněním pracovních sil, studenti se toho obávají
Nejen manažeři, ale také studenti průmyslových technických oborů, od zavedení Průmyslu 4.0 očekávají především vyšší produktivitu a efektivitu. Každý pátý manažer vidí přínosy také ve zvýšení kvality a uvolnění pracovních sil, s čímž se ztotožňuje pouze 5 % studentů. Uvolnění pracovních sil v podobě možného zániku pracovních míst 44 % studentů naopak považuje za jednu z největších bariér implementace Průmyslu 4.0. Jako brzdu rozvoje častěji zmiňují pouze nákladovou náročnost. Tento fakt potvrzují také majitelé a manažeři průmyslových firem. „Při zavádění inovací v rámci Průmyslu 4.0 se firmy často potýkají s vysokými počátečními náklady. Z výsledků našeho průzkumu vyplývá, že o něco více jim v implementaci těchto prvků brání málo dostatečně kvalifikovaných zaměstnanců,“ popisuje Jiří Kabelka, předseda představenstva společnosti DEL.

Prioritou je zlepšení IT infrastruktury
Přestože studenti v průzkumu vyjádřili obavy nad úbytkem pracovních míst, nejčastěji uváděli, že by z prvků čtvrté průmyslové revoluce ve svých firmách zavedli především robotizaci a automatizaci. České podniky se při změnách v rámci Průmyslu 4.0 zaměřují na zjednodušení IT infrastruktury. „Manažeři za zásadní změny považují vzdálenou správu dat přes cloudová úložiště a digitalizaci vztahů se zaměstnanci ve smyslu zavádění elektronických neschopenek, sdílení dat či dokumentů. Neméně důležitá je pro ně robotizace a automatizace, komunikace s partnery a zákazníky na bázi chytrých řešení, anebo digitalizace – ve výrobě i ve vztazích se státní správou,“ uzavírá Jiří Kabelka.

 

 

 

O průzkumu
Průzkum realizovaný agenturou pro výzkum trhu a veřejného mínění Ipsos proběhl prostřednictvím telefonických rozhovorů a osobního dotazování. První cílovou skupinou průzkumu byly průmyslové firmy v České republice s 20 a více zaměstnanci. Druhou cílovou skupinu tvořili studenti a studentky (včetně čerstvých absolventů a absolventek) technických vysokých škol nebo průmyslových či technicky zaměřených středních škol v České republice. Sběr dat proběhl v říjnu 2018.

BDO Česká republika

Síť BDO poskytuje služby v oblasti auditu, účetnictví, daní, finančního poradenství a znaleckých služeb v oboru ekonomika. Celosvětově BDO tvoří jednu z největších sítí auditorských a poradenských společností. Zaměstnává více jak 64 tisíc odborníků a působí ve 154 zemích. Díky své globální působnosti zajišťují společnosti BDO přístup k odborníkům dle potřeb klientů a lokalitě jejich podnikatelských aktivit.

Více informací na: http://www.bdo.cz/cs-cz/home

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688