Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  26.03.2019 08:04:52

Britský parlament převzal kontrolu nad brexitem (Ranní zpráva z finančního trhu)

Na včerejší první vlaštovku dobrých dat z Německa po dlouhé době v podobě IFO indexu by dnes měla navázat i spotřebitelská důvěra Gfk. Slušná nálada podle všeho v březnu zůstala i ve francouzském průmyslu. Vedle těchto dat však bude pozornost znovu upřena na brexit. Parlament včera převzal kontrolu nad procesem vystoupení Velké Británie z EU, ale zatím vůbec není jasné, na čem se je schopný dohodnout. Indikativní hlasování začnou zítra, dnešní vyjádření by mohla naznačit, k čemu se poslanci kloní.

Nálada ve francouzském průmyslu se zvedá

Dnes by měl pokračovat příliv dobrých zpráv z eurozóny. Spotřebitelská důvěra v Německu by se měla udržet na solidních úrovních. Stejně tak tomu je u francouzské důvěry ze zpracovatelského průmyslu. Protesty žlutých vest výrazně ubírají na intenzitě, automobilový průmysl ožívá, vláda se zavázala zvýšit disponibilní příjmy obyvatel. To jsou důvody, proč očekáváme zlepšování situace ve francouzském zpracovatelském průmyslu. Námi předpokládaná hodnota důvěry je konzistentní s růstem HDP v prvním čtvrtletí o 0,3 % q/q. To odpovídá i našemu odhadu, který do výpočtu zahrnuje další proměnné.

Konečně dobré zprávy z Německa

Včerejší IFO index konečně přinesl dobré zprávy z německé ekonomiky. Celková nálada se podle tohoto ukazatele zvedla. Za růstem stojí zejména sektory služeb a stavebnictví. Na druhé straně situace v průmyslu se i nadále zhoršuje. Vidíme tedy riziko, že recese německého průmyslu potrvá i ve druhém čtvrtletí letošního roku. I nadále očekáváme, že by německý průmysl měl v průběhu letošního roku ožít. Důležitý bude zejména další vývoj světového obchodu.

Premiérka Mayová včera ztratila kontrolu nad brexitem. Poslanci totiž schválila tzv. Letwinův dodatek, který dává veškeré rozhodování o brexitu do rukou parlamentu. Od středy tak můžeme očekávat sérii indikativních hlasování, která by měla prozradit, kde stojí většina poslanců. Hlasovat se bude od možnosti brexitu bez dohody, přes stávající dohodu, vyjednávání o užším spojení samostatné Velké Británie s EU až po možnost druhého referenda nebo dokonce zrušení brexitu úplně. Tento vývoj vystrašil zastánce tvrdého brexitu. Jejich vůdce Jacob Ries-Mogg se dokonce nechal slyšet, že by hlasoval pro dohodu premiérky Mayové, pokud se k ní přidá severoirská strana DUP. Nejasné stále je, co bude prosazovat opoziční Strana práce

Euro mělo včera tendenci mírně posilovat. Společná evropská měna proti dolaru přidala přibližně 0,2 % a své dnešní evropské obchodování začne blízko 1,131 USD/EUR.   

V Maďarsku začíná postupná normalizace měnové politiky

Maďarská centrální banka (MNB) by na svém dnešním zasedání měla zahájit velmi pozvolnou normalizaci měnové politiky. Nečekáme, že by se snad měnily sazby, i když tržní očekávání předpokládá zvýšení jednodenní depozitní sazby. Opatrně by se měl snížit objem FX swapů, které MNB používá, aby stlačila sazby finančního trhu. Sledovat u toho bude nejenom vývoj inflace, ale podle nás bude centrální banka velmi opatrná, aby v důsledku utahováním měnové politiky nezačal výrazněji posilovat kurz forintu. Zasedání by tak dnes mělo mít spíše holubičí vyznění.

V Česku pokračuje zhoršování nálady

Koruna se včera v ranních hodinách pokusila smazat část svých ztrát z konce minulého týdne. Podpořila ji hlavně lepší než očekávaná čísla z Německa. Nicméně tato snaha měla pouze krátkého trvání a do odpoledne už domácí měna vstupovala slabší. Svou domácí seanci koruna zakončila okolo 25,76 CZK/EUR. Výrazné pohyby dnes nepředvedly ani polský zlotý, který se posunul do blízkosti 4,292 PLN/EUR, a maďarský forint, který se pohyboval okolo 316,0 HUF/EUR.

Včera zveřejněné indikátory důvěry z domácí ekonomiky ukázaly na postupné oslabování nálady. Podnikatelé zhoršili svůj výhled zejména v delším horizontu. Svou současnou situaci hodnotí oproti únoru bez výraznějších změn. Zhoršila se i nálada domácností. Ty se více bojí nezaměstnanosti a mají o něco větší strach ze své budoucí finanční situace. Víc jsme o konjunkturálním průzkumu ČSÚ psali zde: http://bit.ly/2JAhGlS.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688