ec.europa.eu (Evropská komise)
Auto Moto  |  25.03.2019 14:23:51

Jasnější a transparentnější ceny v autopůjčovnách díky opatření EU

@EU

Pět předních autopůjčoven vyslyšelo výzvu Evropské komise a upravilo způsob, jakým uvádějí ceny za pronájem automobilů a informují zákazníky o svých službách. Zavázaly se zahrnovat všechny poplatky do celkové ceny rezervace, jasně popisovat hlavní služby pronájmu v obchodních podmínkách v jazycích daných zemí a poskytovat jasné a detailní informace o volitelných službách a jejich ceně.

25/03/2019

Na základě výzvy Evropské komise a úřadů pro ochranu spotřebitele v EU změnilo pět předních autopůjčoven, společnosti Avis, Europcar, Enterprise, Hertz a Sixt, způsob, jakým uvádějí ceny za pronájem automobilu. Nyní je půjčovné pro spotřebitele zcela transparentní.

Některé společnosti dosud plně nedostály všem svým závazkům, jejichž splnění by jim podle Evropské komise a úřadů pro ochranu spotřebitele v EU zajistilo plný soulad se spotřebitelským právem EU. Podle dnes zveřejněného posouzení provedly všechny požadované změny společnosti Entreprise a Sixt. Společnost Avis se zavázala uskutečnit zbývající změny do května 2019. Společnost Europcar, která nyní zahrnuje společnost Goldcar, provede zbývající změny do června 2019. Společnost Hertz se zavázala provést všechny nezbytné změny nejpozději do prvního čtvrtletí roku 2020.

Komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů Věra Jourová k tomu uvedla: „Díky našemu tlaku již nebude nikdo u přepážky při placení půjčovného nepříjemně překvapen. Začít dovolenou tak, že musíme zaplatit neplánované dodatečné výdaje a číst složité smlouvy, je skutečně otravné. Chci, aby si evropští spotřebitelé svou dovolenou co nejvíce užili a nemuseli se při konečném vyúčtování obávat nemilých překvapení.“

Společnosti se zavázaly:

  • zahrnovat všechny poplatky do celkové ceny rezervace: cena nabízená na internetových stránkách bude představovat konečnou částku, kterou spotřebitelé zaplatí. Půjčovné musí zahrnovat veškeré dodatečné náklady, jako jsou zvláštní poplatky za dotankování, letištní poplatky, příplatky za mladé řidiče nebo poplatek za vrácení auta na jiném místě, než bylo zapůjčeno,
  • jasně popisovat hlavní služby pronájmu v obchodních podmínkách v jazycích daných zemí: spotřebitelé nebudou dostávat nejasné nebo zavádějící informace ohledně základních podmínek pronájmu, jako je počet kilometrů zahrnutých v ceně, ujednání o stavu nádrže, podmínky zrušení rezervace, požadavky na zálohu atd.,
  • poskytovat v nabídce jasné a detailní informace o volitelných službách a jejich ceně, zejména o pojištění pro případ nehody, které snižuje spoluúčast při poškození automobilu. Mělo být jasně uvedeno, co je, pokud jde o poškození automobilu, zahrnuto v základní sazbě pronájmu a co musí případně doplatit řidič. Před podpisem smlouvy musí být rovněž jasně uvedeno, na co se vztahuje připojištění nebo pojištění pro případ nehody, pokud se zákazník rozhodne si je dokoupit.

Další kroky

Evropská komise a příslušné vnitrostátní úřady sdružené v evropské síti pro spolupráci v oblasti ochrany spotřebitele budou pečlivě sledovat zavádění zbývajících změn. I když se toto opatření vztahuje na dvě třetiny všech pronájmů osobních automobilůEU, role ostatních obchodníků, například zprostředkovatelů a menších společností, je na tomto trhu také významná. Zmíněné úřady a Evropská komise budou všechny subjekty nadále sledovat a dbát na to, aby plně dodržovaly spotřebitelská pravidla EU.

Pokud společnosti své závazky nesplní, mohou úřady pro ochranu spotřebitele přikročit k vymáhání příslušných předpisů.

Souvislosti

Nařízení EU o spolupráci v oblasti ochrany spotřebitele propojuje úřady pro ochranu spotřebitele v jednotlivých zemích do celoevropské sítě pro vymáhání práv, díky které může národní úřad v jedné zemi vyzvat svůj protějšek v jiné zemi EU ke koordinované spolupráci při řešení rozšířených problémů týkajících se spotřebitelů. Při této činnosti je jim nápomocna Evropská komise.

Síť pro spolupráci v oblasti ochrany spotřebitele navázala kontakt s pěti velkými autopůjčovnami v návaznosti na nárůst počtu stížností, které obdržely evropská spotřebitelská centra v celé EU. Toto opatření podpořila Evropská komise a koordinoval Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy ve Spojeném království.

Během tohoto dialogu, završeném v roce 2017, zlepšily tyto společnosti (Avis Budget Group, Enterprise Rent-A-Car, Hertz Europe Limited, Sixt SE a Europcar Mobility Group) své obchodní praktiky, smluvní podmínky a vnitřní politiky. Komise a úřady pro ochranu spotřebitele však nebyly spokojeny s plněním některých závazků, proto vyzvaly uvedené společnosti k dalšímu zlepšení. 

Další informace

Koordinovaná opatření v oblasti ochrany spotřebitele

Pokyny Leaseurope

Síť evropských spotřebitelských center

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688