Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.03.2019 08:34:01

Země Jižní Ameriky založily novou organizaci PROSUR


Jedenáct zemí Jižní Ameriky v pátek v chilské metropoli založilo novou organizaci, jejímž cílem je spolupracovat v bezpečnosti, ekonomice, ekologii či sociálních záležitostech. Prezident hostující země Sebastián Piňera zdůraznil, že organizace PROSUR má být regionálním sdružením bez ideologií. V textu zakládající deklarace se podle místních médií též uvádí, že členy aliance smí být jen demokratické země.

"Chceme, aby PROSUR byl sdružením bez ideologií, bez byrokracie, s otevřeným a přímým dialogem. Naším silným a jasným závazkem je také ochrana lidských práv," uvedl dnes Piňera po boku dalších šesti prezidentů regionu; ostatní země byly zastoupeny na nižší úrovni.

Do chilské metropole byli pozváni všichni prezidenti Jižní Ameriky s výjimkou venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. Místo něj dostal pozvání šéf venezuelského parlamentu Juan Guaidó, kterého od ledna uznalo prezidentem na šest desítek zemí. Guaidó se ale omluvil kvůli domácí agendě, na programu měl další setkání s občany, s nimiž se společně snaží přimět Madura k rezignaci a uspořádat svobodné volby. V Santiagu byla ale Guaidóova manželka Fabiana Rosalesová, která se účastnila vedlejších akcí summitu.

Zakládající deklaraci nového sdružení podepsali prezidenti Argentiny, Brazílie, Chile, Kolumbie, Ekvádoru, Paraguaye a Peru a velvyslanec Guyany v Chile. Summitu se účastnili i zástupci vlád Bolívie, Uruguaye a Surinamu, jejichž země budou mít v nové alianci pozorovatelský status.

Nové sdružení, jehož celý název v překladu znamená Fórum za pokrok a rozvoj Latinské Ameriky, má nahradit Unii jihoamerických národů (UNASUR). Ta byla založena v roce 2008, kdy v řadě zemí regionu vládly levicové či středolevé vlády. Organizaci, kterou rozklížila kritika řady jejích členů vůči autoritářské vládě Venezuely, od loňska opustila více než polovina z 12 členů. Valná většina prezidentů PROSUR jsou pravicoví politici.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688