Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  25.03.2019 05:48:27

Zákaz Huawei pro jeho evropské rivaly: Spása nebo zkáza?


V době předinternetového kapitalismu bývaly problémy dominantní firmy v daném průmyslu pro její rivaly dobrou zprávou. V dnešním hyperpropojeném světě je ale zákaz uvalený Západními vládami na Huawei, čínského lídra na trhu s telekomunikačními zařízeními, hrozbou i pro jeho konkurenty. Jak švédský Ericsson, tak finská Nokia by byly raději, kdyby tato geopolitická sága skončila, aby se mohly soustředit na soupeření o kontrakty související se spuštěním superrychlé páté generace (5G) mobilních sítí.

Americká vláda ve své kampani na přesvědčení spojenců, aby zmrazili tendry s Huawei na 5G, nepolevuje. Straší, že vybavení od Huawei může obsahovat záměrné bezpečnostní chyby, aby Číňané mohli odposlouchávat nebo útočit na telefonní sítě. Tento měsíc hrozil americký vyslanec v Berlíně Richard Grenell v dopise německé ministryni hospodářství, že pokud dovolí, aby se čínské firmy podílely na výstavbě sítí 5G, tak osekají americkou spolupráci s německými bezpečnostními agenturami. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo nedávno v Maďarsku tvrdil, že podnikání s Huawei by mohlo zvrátit rozhodnutí ohledně toho, kam Amerika rozmístí své vojenské jednotky.

Británie a Německo jsou mezi těmi, kdo požadavkům Američanů nepodlehl. Německá kancléřka Angela Merkelová 19. března řekla, že nevyloučí firmy z německého trhu „jen proto, že je z určité země“, ale finální rozhodnutí ještě nepadlo. I kdyby Amerika v Evropě zvítězila, tak jako v Austrálii a Japonsku, není pravděpodobné, že by Ericsson a Nokia získaly zpět tržní podíl, který v posledních letech ztratily. Mezi lety 2015 a 2018 vzrostl tržní podíl Huawei z 24 % na 28 %, naopak podíl Nokia klesl z 20 % na 17 % a Ericssonu z 15 % na 13 %. Eskalace tahanic s Huawei by mohla dohnat Peking k tomu, aby na oplátku vykopl Západní firmy z Číny.

To by byla pro severské duo podpásovka. Čína loni tvořila na světových tržbách Ericssonu 10 % z celkových 24,2 mld. USD. Tato firma provozuje v Číně dvě centra pro výzkum a vývoj. Podíl Nokie je na tržbách v kontinentální Číně, Hong Kongu a Tchaj-wanu podobný. Pierre Ferragu z New Street Research se domnívá, že dodatečné tržby v Evropě by díky zákazu Huawei ani nevyvážily ztráty v Číně, nehledě na to, že Čína spustí 5G o rok nebo dva dříve.

Co je důležitější, obává se šéf Ericssonu Börje Ekholm, zákaz pro Huawei by zpomalil spuštění 5G v Evropě. Tento kontinent už tak v současné generaci bezdrátové technologie 4G zaostává za Amerikou o tři až čtyři roky, komentuje. Nejistota ohledně regulací, cen, a zejména toho, jak jednat s Huawei, pravděpodobně Evropu ještě více zpomalí. Evropští operátoři tvrdě lobují za zachování výběru mezi třemi dodavateli. Mnozí dávají přednost výrobkům Huawei, které jsou často levnější (a někteří tvrdí, že i lepší).

Hrozba zákazu Huawei představuje pro německou aukci 5G studenou sprchu. Tato aukce, která začala 18. března, přitáhla čtyři velké operátory a očekává se, že bude trvat několik týdnů. Všichni čtyři zájemci rozsáhle využívají hardware od Huawei, jako jsou antény a routery. Přechod na 5G bude vyžadovat velké výdaje na nové zařízení. Huawei chce být jedním z jejich hlavních dodavatelů (ačkoliv by nejprve musel splnit striktnější bezpečnostní požadavky, které zvažuje německá vláda). V listopadu tato čínská firma otevřela laboratoř v Bonnu, základně německého regulátora pro kyberbezpečnost, kde se mohou její zařízení testovat.

I když je možné Huawei v Evropě (jeho největšímu trhu mimo Čínu) úplně zakázat, znalci trhů varují, že by to mohlo být velice komplexní a nákladné. Velký problém by to byl zejména v zemích, kde je Huawei silně zavedený, jako v Itálii, Polsku a Británii, řekla Stéphane Téral z výzkumné firmy IHS Markit. S určitou mírou nadsázky přirovnává Bengt Nordstrom z poradenské společnosti Northstream vzniklý šok k pádu Lehman Brothers v roce 2008. Většina z asi 200 evropských operátorů mobilních sítí používá zařízení na 4G od Huawei.

Při dotazu, zda řeči o možném zákazu pro Huawei měly nějaký dopad na objednávky Ericssonu, Erkholm odpověděl, že „upřímně řečeno ne“. 18. března největší dánská telekomunikační firma potvrdila, že při výstavbě sítí 5G dala přednost Ericssonu před Huawei, svým současným producentem vybavení. Tato smlouva ale byla sjednána ještě předtím, než se vůbec začaly objevovat obavy z Huawei. Pro Ekholma a jeho protějšek Nokii, je celá tato kontroverze akorát horší, než lepší.

Zdroj: The Economist


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688