TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  24.03.2019 22:13:22

Opilí způsobují čím dál víc nehod. Tresty jsou směšné, tvrdí odborníci


Opilých řidičů na našich silnicích bohužel stále přibývá. Důkazem toho jsou i některé příklady z poslední doby. Ve Rtyni v Podkrkonoší naboural tři auta muž, který měl 4 promile. Trutnovem zase ujížděl před policisty mladík, který nadýchal téměř tři promile.

Řídí jen čtyři roky, přesto si 22letý mladík troufl na zběsilou jízdu po ráfku napříč Trutnovem. Zastavit strážníkům nechtěl, nakonec utíkal po svých, vzdal se až když koukal do hlavně služební zbraně. "Nadýchal 2,7 promile alkoholu," uvedla mluvčí policie Iva Kormošová.

Na silnici ve Rtyni v Podkrkonoší se zase nedokázal udržet 34letý muž. I on pil před jízdou alkohol a poté, co naboural do tří stojících aut, musel dýchat. I on měl v krvi větší než malé množství alkoholu. "Přístroj ukázal 4,08 promile alkoholu," říká Kormošová.

Mladíkovi hrozí maximálně rok ve vězení, druhému muži tři roky. Už v minulosti byl totiž za stejný trestný čin odsouzen, měl zákaz řízení až do roku 2020 a jeho auto ani nemělo platnou technickou kontrolu.

Podle odborníků jsou tresty naprosto směšné. Opilec za volantem je podle nich potenciálním vrahem. Ideální by prý byl norský model trestů - třikrát a dost. "Poprvé preventivní trest, podruhé zabavení auta, potřetí doživotní zákaz řízení," tvrdí dopravní expert Roman Budský.

Vloni každou sedmou smrtelnou nehodu zavinil opilý řidič. Za loňský rok mají opilci na svědomí 4626 nehod, při kterých zemřelo 62 lidí. Nárůst je oproti roku 2017 markantní.
Roman Budský by byl i za přísné potrestání každého, kdo dechovou zkoušku odmítne. "Jestliže odmítneš, tak se k tobě budeme chovat, jako když si spáchal trestný čin a půjdeš k soudu," navrhuje Budský.

"Když si dáte dvě piva, tak vaše reakce jsou zpomalené na dvojnásobný čas," vysvětluje adiktolog Martin Svoboda. Podle odborníků je i z tohoto důvodu prolomení nulové tolerance nepřijatelné. I jedno, dvě piva nebo zbytkový alkohol zkrátka člověka za volantem výrazně ovlivní.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688