Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  22.03.2019 14:04:47

Aerolinky Garuda zruší objednávku na 49 letadel Boeing 737 MAX


Indonéská letecká společnost Garuda zruší objednávku na letadla Boeing 737 MAX. Jako důvod uvedla ztrátu důvěry po dvou nehodách za šest měsíců. Garuda je první leteckou společností, která veřejně oznámila, že plánuje zrušit objednávku na stroje 737 MAX, které byly po dvou nehodách indonéských a etiopských aerolinek dočasně vyřazeny z provozu.

Indonéské aerolinky si objednaly 50 letadel 737 MAX 8 v roce 2014. Loni obdržely první letadlo z objednávky. Minulý týden společnost poslala Boeingu dopis se žádostí o zrušení objednávky v hodnotě 4,9 miliardy USD (111,6 miliardy ), řekl agentuře AP mluvčí aerolinek Ikhsan Rosan. Aerolinky doposud zaplatily Boeingu za dodávky 26 milionů USD.

Garuda se připojila k dalším leteckým společnostem po celém světě, které se rozhodly zastavit lety se stroji MAX 8 po nehodě etiopských aerolinek v tomto měsíci, při které zahynulo všech 157 osob na palubě. Koncem října loňského roku při nehodě stejného stroje provozovaného indonéskou soukromou leteckou společností Lion Air zemřelo 189 osob.

"Cestující se vždy ptají na typ letadla, kterým poletí, protože ztratili důvěru v letadlo MAX 8," řekl Rosan. Garuda se podle něj plánuje příští týden setkat ze zástupci Boeingu a projednat detaily zrušení objednávky. "Nechceme používat letadla MAX, ale možná zvážíme výměnu za jiný model letadel Boeing," dodal. Cestující v Indonésii se podle něj bojí létat jakýmkoliv modelem MAX, nezáleží, zda jsou to modely řady 8, 9 nebo 10.

Vyšetřovatelé nehody zatím poskytli jen málo informací. Boeing čelí podezření, že za obě tragické havárie během necelého půl roku mohou vadná čidla a chyba softwaru. Vyšetřovatelé se rovněž soustřeďují na to, zda byli piloti k ovládání nového typu letounu dostatečně vycvičeni.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688