Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  22.03.2019 09:09:31

Čína nabízí USA 1,2 biliónu USD - Trump chce dvojnásobek ideálně až trojnásobek

Hlavní události

ČSSD chce po ANO zavedení sektorové bankovní daně.

Evropské akcie by měly otevřít na úrovni včerejších zavíracích cen.

Dnešek bude patřit předstihovým PMI ukazatelům z řady zemí Evropy i za celou eurozónu. Nálada v eurozóně by dle PMI měla v březnu vykázat zlepšení. Vzhledem k aktuální živějšímu dění ohledně obchodních jednání mezi Spojenými státy a Čínou budou investoři bedlivě sledovat další kroky. Po dočasném období klidu ze strany rétoriky amerického prezidenta Trumpa se dá očekávat, že začne být výrazně aktivnější, jak se jednání blíží k cíli.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování v zisku. Index Dow Jones posílil o 0,8 %, S&P 500 získal 1,1 % a Nasdaq si polepšil o 1,4 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo téměř všem sektorům s výjimkou finančních institucí (-0,3 %). Nejlépe si vedly technologické firmy (+2,5 %) a realitní developeři (+1,8 %). Zajímavostí včerejšího dne bylo zahájení obchodování s akciemi světoznámého výrobce jeanů Levi Strauss. Navrhovaná cena pro IPO byla ve výši 17 USD za akcii (původní výše byla dokonce pouze v rozmezí 14-16 USD). Obchodování s těmito akciemi však zahájilo skokovým růstem na více jak 22 USD za akcii. Jedná se tedy o extrémně vydařený druhý vstup na burzu této společnosti po přibližně 34 letech. Levi Strauss vstoupil na burzu již v roce 1971 a následně ji opustil v roce 1985. 

Akciové trhy v asijsko-pacifickém regionu ukončují dnešní obchodování různorodě. Daří se burzám v Austrálii (+0,5 %) či v Thajsku (+0,3 %). Naproti tomu největší pokles ve výši 0,3 % zaznamenávají Hongkong a Indie. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který posiluje o 0,1 %, jsou na tom nejlépe energetické společnosti (+2,3 %). Protipólem jim je sektor zdravotnictví se ztrátou 3,3 %.

Včera byly v amerických médiích zveřejněny další informace ohledně obchodních jednání s Čínou. Americký prezident Donald Trump doporučuje svému jednacímu týmu, aby Čína snížila obchodní deficit s USA. Peking údajně nabídnul po posledním setkání obou prezidentů, že zrealizuje nákupy amerického zboží ve výši 1,22 bilionu dolarů v horizontu příštích šesti let. Avšak Trump by chtěl toto číslo minimálně zdvojnásobit, ideálně ztrojnásobit. Při trojnásobku by došlo k vyrovnání obchodní bilance mezi oběma státy

Další významná událost se včera týkala jednání o brexitu. Byl prodloužen termín odchodu Velké Británie z EU na 12. dubna. Pokud do té doby poslanci britského parlamentu schválí dohodu, odchod Británie nastane do 22. května podle dohody. Pokud ke schválení dohody nedojde, má Velká Británie na výběr dvě možnosti. První je odchod bez dohody 12. dubna. Druhou možností je dlouhé prodloužení brexitu. V tomto případě by EU vyžadovala, aby se Velká Británie zúčastnila voleb do Evropského parlamentu.

Bankovní sektor

Vládní spor hnutí ANO a ČSSD o peníze na vyšší sociální výdaje eskaluje. Aby předseda ČSSD Jan Hamáček získal další peníze pro rodiny s dětmi, přitvrdí a tlačí na to, aby kabinet dostal potřebné finance z bank. Hamáček kvůli sektorové dani jedná s ministryní financí Alenou Schillerovou a premiérovi Andreji Babišovi vzkazuje, aby si vybral mezi bankami a dětmi. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová dodala, že ČSSD by nejraději zavedla daň z aktiv bank. Ta by vynesla zhruba 11 mld. CZK. Tento návrh se podobá tomu, který ČSSD neúspěšně prosazovala již v roce 2017. Ministryně financí je však proti zavádění bankovní daně.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688