Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  22.03.2019 05:22:03

Akcie Microsoft na historickém maximu, Apple přesto vyhrál


Ve čtvrtek zažila Wall Street nejpozitivnější seanci v tomto měsíci. Tedy alespoň podle indexu DJIA, který poskočil o téměř 217 bodů, resp. 0,84 %. Podporou byl zejména růst akcií Apple (AAPL), ale i Microsoft (MSFT). Akcie softwarového giganta se vůbec poprvé v historii obchodovaly nad hranicí 120 USD a dokonce nad ní i uzavřely. Připsaly si 2,3 % na 120,22 USD. Trh tak firmu ocenil na více než 922 mld. USD, v přepočtu na téměř 20,8 bilionu .

Akcie Apple, po upgradu od společnosti Needham & Company a očekávání trhu týkající se v příštím týdnu v pondělí představení nové streamovací služby, však poskočily o 3,68 % na závěrečných 195,09 USD. Dostaly se tak nejvýše od 9. listopadu. Trh tím aktuálně ocenil firmu na téměř 926 mld. USD (20,86 bilionu ), čímž Apple převzal Microsoftu titul aktuálně nejhodnotnější obchodovatelné společnosti světa. Akcie Apple jsou přitom ještě zhruba 20 % vzdáleny svým maximům, kterých dosáhly 3. října. Tehdy zakončily na 232,07 USD. V daný den se v průběhu obchodování vyšplhaly až na 233,47 USD, čímž investoři společnost ocenili na rekordních 1,108 bil. USD.

Připomeňme, že v posledních měsících do přetahování o nejhodnotnější společnost zasáhl také Amazon.com (AMZN). Na nedlouho se do vedené dostal prvotně loni v úvodu října, jako nejhodnotnější společnost vedl statistiky pak především po většinu ledna. Následný report hospodářských výsledků zmiňovaných 3 firem začal novou vlnu přetahování. Akcie Amazon sice mají za sebou v posledních 2 týdnech rovněž solidní růstovou vlnu, nicméně v porovnání zaostávají. Čtvrteční růst titulu na 5 měsíční maxima na 1819,26 USD (+1,22 %) firmu ocenil na 893,6 mld. USD.

Legenda Levi´s se vrátila s optimismem na burzu

Po více než 3 dekádách se na akciový trh vrátil ve čtvrtek výrobce džínového oblečení Levi Strauss & Co (LEVI). Firma údajně za desetinásobné poptávky nad nabídkou realizovala úspěšně primární emisi (IPO) za kurz 17 USD, tj. za o dolar vyšší cenu, než byla horní hranice původně stanoveného indikativního cenového pásma. Přestože značná část prodávaných akciíIPO pocházela od dosavadních vlastníků, a tedy sama společnost získá jen část prostředků z úpisu, optimismus investorů byl při zahájení obchodování výrazný. Titul se obchodoval až za 23,15 USD, nakonec uzavřel oproti IPO výše „jen“ o 31,82 % na 22,41 USD.

K hospodaření firmy možno zmínit, že i přes rostoucí příjmy byl čistý zisk Levi Strauss v posledních třech letech poměrně stabilní. Loni vzrostl o necelé 2 mil. USD na 283,1 mil. USD (6,5 mld. ), tedy na 0,73USD/akcii. Firma od roku 2008 pravidelně majitelům vyplácí dividendu. Z loňského roku hodlá letos rozdělit dvakrát po 55 mil. USD. Zatímco první várku získali již jen dosavadní vlastníci, když rozhodné datum bylo 8. února, druhá část připadne již i dalším akcionářům, kteří do akcií Levi Strauss zainvestují, či již zainvestovali. Rozhodné datum pro nárok je totiž plánováno na 5. října.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688