TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  21.03.2019 20:35:11

Češi si na rodičovskou nemůžou stěžovat, někde ji nemají vůbec

Rodičovský příspěvek by se podle rozhodnutí koaliční rady měl od příštího roku zvýšit z 220 tisíc na 300 tisíc korun. Tisíce rodičů si ale okamžitě začaly stěžovat, že bude nárůst platit jen pro nově narozené děti. Příspěvek v Česku přitom patří k nejdelším a nejvyšším na celém světě.

Zatímco třeba v USA musí maminky po šesti týdnech zpátky do nemocnice, nebo o ni přijdou, v evropských zemích trvají většinou mateřské dovolené déle. Ne všude je ale samozřejmostí rodičovská dovolená a příspěvek, který na mateřskou navazuje. V článku vycházíme z informací zveřejňovaných samotnými státy a portálu finance.cz.

V některých státech sice může být maminka s dítětem doma na rodičovské dovolené, ale stát jí nedává žádné peníze. Patří sem Bulharsko, Nizozemsko, Irsko, Kypr, Malta, Řecko nebo Španělsko. Na Kypru ale trvá rodičovská jen 13 týdnů, třeba v Bulharsku šest měsíců a na Maltě tři měsíce.

Naopak nejvýhodnější rodičovský příspěvek mají tradičně skandinávské země. Ve Švédsku mohou být rodiče doma až 480 dní, musejí se o ně ale podělit - jeden 420 a druhý 60 dní. Příspěvek tu, stejně jako v Dánsku, kde trvá rodičovská52 týdnů, činí 90 % předchozího výdělku.

Ve Slovinsku po dobu jednoho roku a Estonsku po tři roky činí rodičovský příspěvek dokonce 100 % předchozího výdělku. V Lotyšsku mohou být rodiče doma s dětmi rok, ve Finsku 158 pracovních dní a v obou zemích dostávají 70 % předchozího výdělku. A třeba v Itálii činí po 10 měsíců 30 % předchozí mzdy.

Zdaleka nejdelší rodičovskou dovolenou má právě Česko. Příspěvek ve výši 220 tisíc korun, potažmo 300 tisíc korun od příštího roku, mohou rodiče pobírat až čtyři roky. Výše měsíční dávky se určuje podle doby, po kterou se pobírá - rodiče si vybírají, jestli doma zůstanou dva (11400 ), tři (7600 ) nebo čtyři roky (3800 ).

Podobnou celkovou částku dostávají také maminky na Slovensku, kde je rodičovský příspěvek poskytován po dobu tří let. Činí 220,70 eur měsíčně, což je zhruba 5690 korun. Při přepočtu na tři roky to vyjde zhruba na 205 tisíc korun.

Rodičovský příspěvek v paušální formě, jako je tomu v Česku, funguje také třeba v Belgii, Polsku, Rumunsku nebo Lucembursku. Právě Lucembursko, kde je rodičovská dovolená ale jen šest měsíců, se spolu s Dánskem považuje za nejštědřejší země.

V Německu pak může rodičovská trvat až 14 měsíců s tím, že jeden z rodičů stráví doma 12 měsíců a další dva. Také tady se výše příspěvku odvíjí od výše čisté mzdy. Rodičům náleží 65 až 100 % mzdy - čím vyšší jste měli výplatu, tím nižší budete mít dávku.

 

Jak to bylo s rodičovskou?

Stát chce podpořit porodnost. Zvýší rodičovskou o 80 tisíc od r. 2020
Vyšší rodičovská nebude pro všechny. 
Čechy rozčílila nová rodičovská. Politikům posílají drsné vzkazy
ČSSD hází vinu za rodičovskou na ANO. Babiš to svádí na Hamáčka
Matky zuří dál: Důchody vzrostly za 10 let o tisíce, rodičovská vůbec
Ministryně Maláčová otáčí: Chce rodičovskou i pro děti do čtyř let.
Rodičovský příspěvek jen pro některé: Opozice chce zakročit.
"Děti si neděláte kvůli penězům." vrhli se na kritiky nové rodičovské.
Češi si na rodičovskou nemůžou stěžovat, někde ji nemají vůbec.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688