Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.03.2019 18:49:24

Zaděláno na ocelové investiční zklamání?

Bank of America Merrill Lynch přišla s dost pesimistickým pohledem na americké ocelárny. Tvrdí, že celkové výrobní kapacity se do roku 2022 zvednou o 20 %, což se projeví znatelným poklesem cen oceli. Zlom by měl být tak velký, že banka hovoří o „steelmagedonu“, tedy jakémsi ocelovém armagedonu.

Merrill Lynch podle CNBC tvrdí, že ze všeho nakonec vyjdou nejlépe společnosti Nucor a Steel Dynamics, kterým by mohl vzrůst podíl na trhu a i marže. Nicméně celkově banka investory od nákupu ocelářských akcií nyní odrazuje, protože nejdříve proběhne „očista od neefektivních kapacit“ a je lepší počkat „až se usadí prach“. Banka tvrdí, že ocel vyráběná válcováním za tepla se bude do roku 2021 prodávat za 650 – 750 dolarů za tunu, pak ale ceny klesnou na 550 – 660 dolarů za tunu. Počítá s tím, že budou nadále uplatňovány 25% tarify na dovoz oceli do USA.

To je tedy pohled Bank of America Merrill Lynch a nabízí se otázka, jak se na celou věc dívá trh. Pokud pohlédneme na výsledky zmíněné společnosti Nucor, zjistíme, že dokáže navyšovat tržby, zisky a tok hotovosti. Za posledních 12 měsíců jí po investicích zbylo 1,41 miliardy dolarů (průměr za posledních 5 let se blížil 1 miliardě dolarů):



Zdroj: Morningstar

Tržní kapitalizace této největší americké ocelárny se nyní pohybuje na 18 miliardách dolarů. Pokud by firma neustále generovala oněch 1,41 miliardy dolarů volného toku hotovosti ročně, její současná hodnota by dosáhla asi 12,6 miliardy dolarů. Trh tedy implicitně čeká, že tok hotovosti bude muset růst, podle mých kalkulací konkrétně asi o 3,3 % ročně.

S oním střednědobým výhledem popsaným výše se ovšem takové očekávání moc nerýmuje. Skloubit by obojí šlo pouze v případě, že by nyní skutečně nastal cyklický propad cen a ziskovosti, ale o to rychleji by rostly zisky a tok hotovosti potom, „co se prach usadí“. U Steel Dynamics je situace dost rozdílná: tam současnou kapitalizaci ospravedlňuje volný tok hotovosti generovaný za posledních 12 měsíců, klesající dlouhodobě asi o 4 %.

Optimisticky se ohledně střednědobé budoucnosti odvětví nevyjadřuje ani Morningstar. I podle ní jsou současné ceny oceli a marže ocelářů neudržitelné a rok 2018 má být cyklickým vrcholem. Nucor by měl podle společnosti těžit z kvalitního managementu a z toho, že používá obloukové pece, které jsou méně náročné na pracovní sílu a energie. Nákladovou výhodu by měla mít i Steel Dynamics. A to je zřejmě jeden z hlavních důvodů, proč Bank of America Merrill Lynch čeká, že právě tyto dvě společnosti vyjdou ze všeho nakonec posíleny.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.02.2019Wall Street: Je zaděláno na silnou rally? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688