Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  21.03.2019 17:09:02

Summary: Biogen odepsal skoro třetinu hodnoty, Heidelbergcement se snaží udržet zisk pohromadě

EVROPA:
HeidelbergCement (Investiční tipy) 4Q18

Cementárny zvedly tržby v posledním kvartálu roku o 10 % yoy na 4,7 mld. EUR, díky čemuž nechaly konsensus 4,4 mld. EUR daleko za sebou. Americké bouře a rostoucí ceny pohonných hmot však zasáhly do profitability a ukazatel EBITDA (provozní zisk + odpisy) nakonec klesl o 5 % yoy na 850 mil. EUR, a tedy na hladinu tržních predikcí.
Výhled na rok 2019 je poměrně strohý, avšak vyznívá optimisticky. Cement, štěrk i beton by si měly užívat rostoucí objem prodejů, což by mělo vyústit v růst tržeb o 3 až 9 %. Vedení však neplánuje snižovat své ceny, jen aby podpořilo prodaný objem a marže by tedy neměly být ohroženy. Podobným tempem jako tržby by měl růst i čistý zisk, který chce management podpořit dodatečnými úspornými opatřeními, aby vyvážil negativní dopad rostoucích cen benzínu.
Akcie Heidelberg klesají o 1 %.

USA:
Biogen
Akcie Biogen se dnes rozsypaly před očima následkem oznámení, že společnost pozastavuje všechny klinické studie léku Aducabumab (Alzheimer). Předběžné výsledky totiž nasvědčovaly, že jeho prospěšnost nebude statisticky prokazatelná a další testy by tedy byly zbytečné. Biogen a Roche jsou momentálně hlavní hráči v léčbě tohoto nervově-degenerativního onemocnění využitím protilátek a-beta. Roche navzdory četným nezdarům tvrdohlavě pokračuje dál, avšak nejbližší výsledky nepřijdou dřív než za dva roky. Obě společnosti navíc nadále testují další metody léčby Alzheimeru.
Z pohledu Biogen a jeho portfolia léků ve vývoji (tzv. pipeline) je toto těžká rána. I když nějaká esa v rukávu ještě společnost má, bude se muset pravděpodobně poohlížet po vhodném akvizičním cíli, aby pipeline doplnila.
Akcie odepisují bezmála 30 %.

Micron Technology F2Q19
Přední světový výrobce paměťových čipů DRAM a NAND nám kromě uspokojivých výsledků za F2Q19 poskytl i svůj pohled na trh s těmito klíčovými komponenty v roce 2019. Až na drobné úpravy se však vlastně moc nezměnil. Začněme tedy výsledky za poslední kvartál.
Tržby se spolu s propadem cen čipů vyškrábaly sotva na 5,8 mld. USD (-20 % yoy), kde je naštěstí očekával i trh. Nízká cena a slabší využití výrobních kapacit se propsaly do zúžení hrubé marže až o 8 p.b. na 50,2 %. V tomto případě už trh čekal lepší výsledek. Úspory však pomohly tento skluz trochu stáhnout a poslední postrčení dodaly nižší daňové výdaje. Čistý zisk na akcii se díky tomu propadl „jen“ o 40 % yoy na 1,71 USD, což je o 6 centů nad predikcemi.
Při detailnějším pohledu je jasné, že zabrat dostaly hlavně DRAM čipy, které tvoří většinu tržeb společnosti. Příjmy z tohoto produktu šly dolů mezikvartálně až o 30 %, přičemž hlavním viníkem se zdá být průměrná prodejní cena (ASP cca -22 % qoq). V případě NAND čipů ubraly tržby jen 18 % qoq, za což může nejmenovaný velký zákazník a jeho značná objednávka. Průměrná prodejní cena ASP nicméně stejně ubrala až 25 % qoq. Na rozvaze nám nadále nabobtnávají zásoby, které dosáhly hodnoty 4,4 mld. USD (+40 % yoy).
Jak jsme již říkali, výhled na tento kalendářní rok se změnil jenom v detailech. Pořád platí, že převis nabídky nad poptávkou by měl trvat do druhé poloviny tohoto roku, kdy se u DRAM konečně vyčistí zásoby zákazníků a u NAND zabere elasticita poptávky (tzn. nižší cena rovná se vyšší poptávka). Lehounce dolů byl upraven názor na růst poptávky u DRAM, jenž nyní management odhaduje na 10 až 14 % proti předešlým 16 %. U NAND zůstáváme na +35 %.
S tržbami bychom se v dalším kvartálu měli podívat mezi hodnoty 4,6 až 5,0 mld. USD, což víceméně odpovídá konsensu. Interval pro hrubou marži byl stanoven mezi 37 až 40 % (kons. 41,5 %) a čistý zisk na akcii mezi 0,75 až 0,95 USD (kons. 0,79 USD). S ohledem na nerovnováhu celého odvětví bude management dále snižovat kapitálové výdaje pro tento rok, aby nedocházelo ke zbytečné nadprodukci. Původní plán 9 až 9,5 mld. USD byl upraven na „kolem 9 mld. USD“ a plán pro rok 2020 se momentálně přehodnocuje.
Stručně řečeno, Micron Technology toho s tímto oznámením vlastně moc nepředvedl, všechno bylo tak nějak uspokojivé. Trh však pravděpodobně oceňuje, že nedošlo k žádnému zhoršení výhledu a management si stojí za svou předešlou tezí. To v této výsledkové sezoně všem polovodičovým titulům jaksi úplně stačilo.
Akcie skokově posilují o více než 9 %.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688