Makroekonomika  |  21.03.2019 15:12:12

Okénko trhu: Fed sazby neměnil; dolar oslabil; předstihový ukazatel Philadelphia Fed index výrazně vzrostl

Na včerejším měnověpolitickém zasedání se americká centrální banka dle očekávání rozhodla pro zachování sazeb na současné úrovni 2,50 %. Navíc se Fed rozhodl s nástupem května pro omezení redukce bilance. Celkové ukončení tohoto opatření by mělo nastat již koncem září a nikoliv až koncem tohoto roku, jak bylo původně očekáváno. Zároveň také posunuli očekávání dalšího zvýšení sazeb až za horizont letošního roku, přitom do nynějška trh počítal s nárůstem sazeb na úroveň tří procent. Toto rozhodnutí je založeno na základě skutečnosti, že se americké centrální bance dlouhodobě nedaří dosáhnout dvouprocentního inflačního cíle. Dalším aspektem je podle předsedy Fedu J. Powella zpomalování americké ekonomiky, které je patrné od konce loňského roku. Tým RBI vzhledem k výraznému názorovému obratu již nepředpokládá další růst základních sazeb v USA. Naopak v roce 2020 prognózuje jejich snížení. Hlavním důvodem dalšího posunu Fedu holubičím směrem jsou dle vyjádření FOMC stále zřetelnější rizika oslabování globálního ekonomického růstu. I v důsledku toho americká centrální banka v nově zveřejněné prognóze snížila výhled inflace o jednu desetinu na 1,8% a růst ekonomiky z 2,3 % na 2,1 % v roce 2019 a o další desetinku v obou případech i pro rok 2020. Fed tedy bude dále vyčkávat a pouze změna cenového růstu nebo inflačních očekávání ho může rozhoupat k nějaké akci.

Americký dolar v reakci na včerejší rozhodnutí skokově oslabil o téměř jedno procento a dosáhl tak nejslabších hodnot za poslední měsíc a půl. V průběhu dnešního dne začal ztráty vyrovnávat a v současné chvíli se pohybuje okolo úrovně EUR/USD 1,139.

Americký předstihový ukazatel Philadelphia Fed index v březnu výrazně vzrostl z únorových -4,8 na 13,7 bodů. Za značným nárůstem stojí především nárůst přepravy a zásob. Naopak si pohoršily nevyřízené objednávky či dodací lhůty. Zítra očekáváme zveřejnění amerického indexu PMI ve výrobě, u kterého by dle odhadu trhu mělo dojít k mírnějšímu zlepšení. I nadále by se tak PMI ve výrobě mělo stabilně držet v pásmu expanze, na rozdíl od jeho evropských protějšků, včetně českého, které už dávno propadly pod hranici padesáti bodů, tedy do pásma recese.


Autor: Eliška Jelínková, analytička
Editor: Luboš Růžička, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688