Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.03.2019 09:38:27

Loňský zisk před zdaněním i návrh dividendy VIG (+2,1 %) překonávají odhady

Aktualizováno

Pojišťovací skupina Vienna Insurance Group navrhuje vyplatit dividendu za loňský rok ve výši 1 EUR na akcii, což překonává odhady analytiků, nastavené na 0,95 EUR na akcii. Skupina také zvýšila svůj odhad růstu pro rok 2020. Akcie na pražské burze v úvodu dne přidávají 2,13 %.

Pokud jde o výsledky za celý loňský rok, zisk před zdaněním dosáhl 485 milionu EUR při tržním odhadu 466,2 milionu (Bloomberg), což je meziročně o 9,7 % více než před rokem. Hrubé předepsané pojistné dosáhlo 9,66 miliardy EUR, což je meziročně o 2,9 % výše. Trh očekával 9,67 miliardy. K nárůstu nejvíce přispěly Česká republika, Pobaltí, Bulharsko a Maďarsko. V Česku bylo předepsané pojistné vyšší o pět procent.

Čistý zisk dosáhl 268,9 milionu EUR oproti 287 milionům, které se předpokládaly. Meziročně je toto číslo nižší o 29 milionů (-9,6 %), čemuž napomohly vyšší daňové výdaje a zvýšení nekontrolních podílů.

Poměr nákladů a nárokovaných škod proti pojistnému (combined ratio), což je měřítko ziskovosti pojišťoven, se loni snížil o 0,7 procentního bodu na 96 %. Pokles byl podpořen absencí přírodních katastrof. Přínosem byl zejména vývoj v Rakousku, České republice a Polsku. V Rakousku se tento ukazatel snížil na 94,2 % z 95,5 % v roce 2017.

"Ve velkých částech CEE regionu pozorujeme stabilní růst a klesající nezaměstnanost. Trhy, na kterých působíme, rostou v průměru dvkrát tak rychle než země eurozóny," uvedla generální ředitelka VIG Elisabeth Stadlerová.

V samotném čtvrtém čtvrtletí se hrubé předepsané pojistné zvýšilo o 3 % na 2,29 miliardy EUR. Zisk před zdaněním stoupl o skoro pětinu (+19,6 %) na 133,1 milionu. Ukazatel combined ratio, což je pro pojistitele měřítko ziskovosti, stoupl na 95,3 % oproti 94,9 % před rokem. Tento poměr vyjadřuje procento z každého eura pojistného, které pojistitel ušetří na plnění a nákladech a platí, že pokud je vyšší než 100, tak má pojistitel technickou ztrátu.

Pro rok 2020 předpokládá VIG nyní zisk před zdaněním 530 milionů až 550 milionů EUR oproti dříve oznámenému rozpětí 500 až 520 milionů, přičemž ukazatel combined ratio očekává v roce 2020 na úrovni zhruba 95 %.

V letošním roce by zisk před zdaněním měl dosahovat 500 až 520 milionů EUR a hrubé předepsané pojistné zhruba 9,9 miliardy EUR.

Pojišťovna VIG působí v Rakousku a v zemích střední a východní Evropy. Koncern tvoří zhruba 50 firem v 25 státech, s jeho akciemi se obchoduje také na pražské burze. Na českém trhu má VIG podíl více než 30 procent, je tak jedničkou na místním trhu.

Zdroje: VIG, ČTK, BBG

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688