TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.03.2019 07:53:01

Tuberkulózu mají v Česku stovky lidí, rizika neklesají

Podle nejnovějších dat v Česku trpí tuberkulózou 380 lidí. Přestože počet nemocných podle odborníků klesá, pneumologové varují před přílišným optimismem. Existují totiž další rizika nákazy například kvůli léčbě, transplantaci anebo cizincům, kteří do Česka přijíždějí za prací.

Vykašlávání krve, teplota, bolesti na hrudníku, slabost - to jsou některé z typických příznaků nemoci, kterou se i přes veškerou snahu nedaří vymýtit. Česko přesto patří mezi země s nejnižším výskytem tuberkulózy - podle nejnovějších dat Registru tuberkulózy touto nemocí trpí 259 mužů a 121 žen.

Počty nemocných tak podle odborníků meziročně klesají. Loni na tuberkulózu zemřelo 18 lidí, což je o 7 méně než v roce 2017. Vyhráno ale nemáme, počet nakažených totiž může růst. Pneumologové upozorňují na další rizika nákazy spojená například s transplantací orgánů či biologickou léčbou.

Nasazení biologické léčby, která pomáhá například pacientům s roztroušenou sklerózou, rakovinou, lupénkou nebo Crohnovou chorobou, může v těle probudit dosud spící latentní tuberkulózu.

"Pacienti se v minulosti mohli setkat s mykobakteriemi tuberkulózy a ty dosud v klidu „dřímou“ v jejich těle. Ve chvíli, kdy dostanou biologické léky na jiné onemocnění, mohou tyto léky narušit ochrannou bariéru v jejich těle a bacil se vzbudí," vysvětluje Martina Vašáková, předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti.

"Nedokáží pak čelit vzniku tuberkulózy, jež pro ně může být smrtelná. Riziko nákazy tuberkulózou je v těchto případech 25krát vyšší než u zdravé populace," dodává Vašáková. U transplantace orgánů, především plic, je riziko ještě vyšší - pacienti mají o 70 % vyšší šanci na nakažení.

Nebezpečí nákazy tuberkulózou s sebou přináší také nedostatečné zdravotní kontroly tzv. agenturních pracovníků, kteří přijíždějí do Česka za prací. Agentury by měly garantovat jejich dobrý zdravotní stav, v praxi to ale nefunguje. Často neprojdou žádnými zdravotními prohlídkami, které by odhalily nejen tuberkulózu, ale i další nakažlivá onemocnění.

"Tím, že nejsou zaměstnanci podniku, kam nastupují, netýkají se jich vstupní prohlídky před nástupem do zaměstnání. Jejich stav garantuje agentura, a pokud ona tuto prohlídku neprovede a pustí nemocného do práce, dostává se tak nemocný do bezprostředního styku se zdravými zaměstnanci," vysvětluje předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Regionem, kde se nachází velké množství agenturních pracovníků, je Plzeňsko. "Většinou jde o lidi ze zemí na východ od nás, kde je výskyt tuberkulózy mnohem vyšší," uvádí Šonka. V Plzeňském kraji tvoří 52 % nakažených tuberkulózou cizinci, což dalece převyšuje celorepublikový průměr. Ten je 33 % a tuto nemoc lékaři nejčastěji objeví u Ukrajinců, Slováků, Rumunů či Vietnamců.

Tuberkulóza je vysoce infekční nemoc, která se přenáší z člověka na člověka. Ve zvláštních případech je možný i přenos mlékem od krávy nakažené tuberkulózou hovězího dobytka. Na 24. března vychází Světový den boje proti tuberkulóze, který je zároveň výročím objevením bacilu německým lékařem Robertem Kochem.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688