Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  20.03.2019 17:29:18

Letos mají vítězit akcie s největším „přirozeným“ růstem ROE

Hlavní akciový stratég banky Goldman Sachs David Kostin tvrdí, že akciový trh již nebude těžit ze snížení daňové zátěže. Investoři by se tak nyní už neměli zaměřovat na ty firmy, které z ní profitovaly nejvíce, ale jejich cílem by měly být společnosti, které budou v letošním roce nejvíce odolné vůči rostoucím nákladovým tlakům.

Kostin na CNBC uvedl, že návratnost vlastního jmění (ROE) firem zahrnutých v indexu S&P 500 se minulý rok zvedla o 2,37 procentního bodu na 18,6 %. Má jít o nejvyšší hodnotu od roku 2000. Podotýkám, že i bez detailních kalkulací je zřejmé, že toto číslo je také několikanásobně nad požadovanou návratností vlastního jmění obchodovaných firem. Což by se mělo promítat do vysokého poměru tržních cen a účetních hodnot akcií.

Kostin dodal, že pokles daňových sazeb táhl asi dvě třetiny onoho zlepšení ROE, efektivní daňové sazby by ale měly letos naopak o něco vzrůst. To je jeden z faktorů, který dolehne na nižší ziskovost obchodovaných společností. Negativně bude na ziskovost působit i růst mzdových nákladů, které se podle Kostina zvyšují rychleji, než jsou firmy schopny zvedat prodejní ceny.

Goldman Sachs radí, aby se investoři zaměřili na společnosti, které budou i přes uvedené tlaky schopny znatelně zvýšit své ROE. Konkrétně v této souvislosti zmiňuje TripAdvisor, Cisco Systems, Cabot Oil či Under Armour. Právě u ní bych se rád trochu zastavil, protože tu občas poukazuji na to, jak si tato společnost spolu s Nike a Adidasem (případně s Pumou) prohazuje úspěchy v marketingových a následně tržních tahanicích.

Za poslední rok je na tom z akciového hlediska lépe americký tým, protože UA i Nike si připisují více než 30 % zisky, zatímco Adidas jen asi 6 %. UA přitom v roce 2018 nevykázala nijak zářné výsledky, na úrovni čistého zisku byla v záporu. Její tok hotovosti byl sice vysoko, ale do značné míry šlo o odraz pohybu pracovního kapitálu. Ovšem jak naznačuje výše uvedené, u akcie nejde o historii, ale o budoucnost a minimálně Goldman věří, že ta bude mnohem lepší.

Najít u UA v historii nějaký výchozí bod ohledně toho, co by tak mohla akcionářům generovat, je dost složité. Vše je značně rozházené, průměr volného toku hotovosti za posledních pět let je v záporu na necelých 40 milionech dolarů. Pokud by měl pravdu konsenzus na Business Insider a firma letos vygenerovala na volném toku hotovosti 60 milionů dolarů, na ospravedlnění kapitalizace by se musela následně činit například tak, jak ukazuje následující graf:


Scénářů můžeme vytvořit více, ale všechny budou mít společné to, že u této akcie a firmy trh čeká poměrně značný růst. Scénář v grafu konkrétně počítá s 25 % růstem toku hotovosti ročně až do roku 2025 a pak postupný nájezd na cca 3 % růst. Takže po osmi letech už by měla UA generovat více jak 250 milionů dolarů. Její ROE se možná letos hodně zlepší (loni byl v záporu). Otázka je, jak se ale nastíněný scénář a jemu podobné rýmují s oněmi tahanicemi s konkurencí.


Zdroj: Natixis

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688