TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  20.03.2019 14:37:19

Rodičovský příspěvek jen pro některé: Opozice chce zakročit.

Zvýšení rodičovského příspěvku tak, jak ho navrhuje koaliční rada, zřejmě ve Sněmovně neobstojí. Pro příspěvek, který by platil pouze pro děti narozené po 1. 1. 2020, není zřejmě žádná z opozičních stran. Ty by totož podle svého vyjádření podpořily pozměňovací návrh, podle kterého by peníze navíc dostaly i rodiny s dětmi do čtyř let. 

Zástupci koalice ANO a ČSSD se na pondělním jednání shodli na navýšení rodičovského příspěvku ze současných 220 tisíc na 300 tisíc korun. Vyšší dávku by ale dostali pouze rodiče s dětmi, které se narodí až po 1. lednu 2020.

Okamžitě se zvedla vlna nevole ze strany rodičů, kteří už příspěvek pobírají na 80 tisíc navíc by už ale nedosáhli. ČSSD totiž původně slibovala navýšení příspěvku i zpětně, a to pro rodiče na rodičovské dovolené, kteří mají děti do čtyř let a kteří stále příspěvek čerpají. Ti, kteří už si 220 tisíc vybrali, by dalších 80 tisíc korun vzhledem k ukončenému čerpání nedostali v žádném případě.

Zatímco koaliční strany začaly házet vinu jedna na druhou, ty opoziční mají na problematiku vcelku jasný názor. "Aktuální info z koaliční rady ANO a ČSSD, že navýšení rodičovského příspěvku bude až pro děti narozené po 1.1.2020, mi přijde po všech těch plánech prezentovaných všem rodičům dětí do čtyř let nefér," vyjádřila se poslankyně Pirátů Olga Richterová.

Podle Richterové vláda vzbudila očekávání desetitisíců lidí, a proto považuje za spravedlivější navýšit rodičovský příspěvek všem, kteří ho k 1. lednu 2020 pobírají. "Šlo by to zařídit jednoduchým přechodným ustanovením k předpokládanému znění novely, a v pirátském klubu to zatím podle diskuze vypadá, že bychom ho předložili," doplnila Richterová.

Diskutovat o návrhu je připravena i ODS. "Myslím si, že ta diskuze je legitimní, protože příspěvek už nebyl dlouhou dobu valorizován. Na druhou stranu si myslím, že jak u důchodů, tak u rodičovského příspěvku je férové se ptát, jestli to unese státní rozpočet," říká místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer.

Podle Bauera nebude zrovna jednoduché najít potřebné peníze, protože rodičovský příspěvek i pro stávající rodiče bude stát miliardy navíc. Přijde mu ale nespravedlivé, aby maminky s dětmi narozenými před 1. lednem 2020 vyšší rodičovský příspěvek nepobíraly.

Také KSČM se kloní spíše k původnímu návrhu ČSSD. "Velice nás překvapilo rozhodnutí koaliční rady, ze strany ČSSD zřejmě došlo k velkému kompromisu. My jsme byli otevření té myšlence, že se přidá dětem, které se narodí v roce 2020, ale i těm, které příspěvek stále čerpají," tvrdí poslankyně komunistů Hana Aulická Jírovcová.

 

"Už vzniká pozměňovací návrh k předloze, která se v Poslanecké sněmovně objeví, ještě nevíme, kdo ho předloží. Ten by měl měnit rozhodnutí koaliční rady, aby zvýšení platilo i na otevřené rodičovské dovolené. Takový návrh bychom jako KSČM podpořit měli," myslí si Aulická Jírovcová a dodává, že se komunisté s opozicí budou ještě o problému bavit. 

TOP 09 by podle mluvčí strany Lenky Brandtové také souhlasila s návrhem, podle kterého by příspěvek dostaly rodiny s dětmi do čtyř let. "Ano, byli bychom pro navýšení příspěvků zpětně i pro rodiče na rodičovské dovolené, kteří už příspěvek pobírají, ne jen pro rodiče dětí narozených v roce 2020," uvedla Brandtová.

I SPD souhlasí s touto variantou, má ale několik podmínek. Podle předsedy Tomia Okamury by pobírání příspěvku mělo být podmíněno čistým trestním rejstříkem. Také by měl mít alespoň jeden z rodičů pracovní minulost. "Je to z toho důvodu, aby se k penězům nedostali takzvaní nepřizpůsobiví," uvedl Okamura. Jak by ale příspěvek vypadal, kdyby jej měli pobírat například rodiče - studenti, už předseda SPD nedodal.

"Hnutí SPD navrhuje jiný systém, ve kterém není potřeba peníze ve státním rozpočtu hledat. Navrhujeme, aby se rodičům, kteří se starají o nezletilé děti, byla odpuštěna daň z příjmu. Tím pádem není potřeba hledat finanční rezervy a podpoříme pouze řádné a pracující rodiny," prohlásil Okamura.

"Rozhodnutí vlády navýšit rodičovskou pouze rodiče dětí narozených po 1. lednu 2020 považujeme za nedodržený slib a nesystémový krok," myslí si Starostové a nezávislí. "Naše stanovisko v této otázce je dlouhodobě jasné. Mladé rodiny potřebují podporu a stávající výše rodičovské je vzhledem k výši průměrné mzdy nedostatečná. Podporujeme tedy zavedení rodičovské dovolené i pro ostatní rodiče dětí do 4 let tak, jak to vláda původně slibovala, aby i oni měli právo na lepší životní podmínky," uvedl tiskový mluvčí STAN Tomáš Pergl.

 

Strana KDU-ČSL se doposud k tématu redakci nevyjádřila.

 


Jak to bylo s rodičovskou?

Stát chce podpořit porodnost. Zvýší rodičovskou o 80 tisíc od r. 2020 
Vyšší rodičovská nebude pro všechny.  
Čechy rozčílila nová rodičovská. Politikům posílají drsné vzkazy.  
ČSSD hází vinu za rodičovskou na ANO. Babiš to svádí na Hamáčka.  
Matky zuří dál: Důchody vzrostly za 10 let o tisíce, rodičovská vůbec.  
Ministryně Maláčová otáčí: Chce rodičovskou i pro děti do čtyř let. 
"Děti si neděláte kvůli penězům." vrhli se na kritiky nové rodičovské.
Češi si na rodičovskou nemůžou stěžovat, někde ji nemají vůbec.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688