Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  20.03.2019 12:47:48

Nejdražším městem světa již nejen Singapur. Kde je Praha a kdo je na opačném pólu?

Britská analytická společnost Economist Intelligence Unit (EIU) zpracovala každoroční přehled světových metropolí z hlediska nákladů na život v nich. V potaz tak brala více než 400 různých cen u více než 150 služeb a produktů. Porovnala tak běžné položky jako potraviny, dopravu, oděvy či veřejné služby. Následně sledovala, zda se ceny snížily či zvýšily v porovnání s životními náklady v New Yorku, který je použit jako základní benchmark (měřítko). Právě tato metropole se společně s Los Angeles nově dostala do TOP 10. V roce 2017 přitom žádné americké město mezi prvními deseti nefigurovalo.

eurozóny se v žebříčku udržela jen Paříž, která se z druhého místa z předchozího roku stala stejně drahou jako v čele se držící Singapur. Navíc se na stejnou úroveň drahoty dostal také Hongkong. Vůbec poprvé v 30leté historii stanovování žebříčku tak první příčku sdílejí hned tři města. Ve srovnání s benchmarkovým New Yorkem jsou o 7 % dražší.

 

Zdroj: EIA

Pro zajímavost možno zmínit, že New York vede z hlediska nákladů u kadeřníka. Ženy zde za ostříhání nechají v průměru 210 dolarů (přes 4700 korun), zatímco v Paříži 119 dolarů či například v japonské Ósace již jen 53,50 dolaru. Japonská metropole patří k největším skokanům do TOP 10, posunula se stejně jako New York o 6 míst. Obecně EIA právě v evropských metropolích vysledovala vyšší náklady v segmentu osobní péče, ale také domácnost, rekreace a zábava.

V popředí žebříčku vlastně zůstaly švýcarské metropole Curych a Ženeva, kde jsou vysoké náklady především právě na rekreaci a zábavu. Udržel se o jednu příčku klesající izraelský Tel Aviv, u něhož je řada specifických výrazných nákladů především v souvislosti s koupí a pojištěním vozů a v té souvislosti obecně vysokých nákladů na dopravu. Ve srovnání s New Yorkem o 64 % vyšších…

Se žebříčkem za loňský rok výrazně zamíchala inflace a měnové vlivy. Dolar posiloval, řada měn naopak zažila výrazný pokles. Zmínit lze pokles měn v Turecku, Argentině a především ve Venezuele, kde závratná inflace přinesla dokonce novou měnu. V globále došlo rovněž k poklesu poměru potřebných životních nákladů ze 73 % na 69 %. Před 5 lety dosáhly 82 %, před 10 lety dokonce 89 %.

Kde nejvíce zlevnilo?

Právě dopady oslabení měny nejvíce posunuly v žebříčku níže Istanbul a Buenos Aires. A to každé hned o 48 míst, když zlevnily zhruba o čtvrtinu. Ve srovnání s New Yorkem jsou náklady v Istanbulu 46 %, v Buenos Aires dokonce 41 %. Zlevnění postihlo i Brazílii, resp. Sao Paulo a Rio de Janeiro, kde jsou náklady v porovnání zhruba na 53 %. Posun v žebříčku však zaznamenal dokonce Stockholm. Švédská metropole ze 47. místa stala až 56. nejdražší. Náklady jsou zde v porovnání s New Yorkem na 73 %. Za zmínku stojí i hlavní město Ruska, které vypadlo z první stovky. Kleslo o 16 míst na 102. Pozici s porovnatelnými náklady na úrovni 55 %.

A kde zdražilo?

Největší skok v přehledu o 33 míst zaznamenala Nouméa, tedy metropole francouzského zámořského teritoria Nová Kaledonie v Tichém oceánu. Zajímavější je jistě druhá o 29 míst rostoucí Sofie, která předhonila zmiňovanou Moskvu, resp. s porovnatelnými 58 % nákladů je na 90. místě. Zdražovalo se také v ropných emirátech, jako Maskat či Abú Zabí. V USA nejvíce o 12 míst poskočilo San Francisko, které je třicátým nejdražším městem na světě. V porovnání s New Yorkem zde dosahují náklady 85 %.

Nejlevnější města

Válka v Sýrii drží Damašek na konci přehledu, resp. místo si vyměnily s venezuelským Caracasem, kde ve srovnání s New Yorkem zaplatíte v průměru již jen 15 % ceny. Poklesem o 19 příček se coby třetí nejlevnější místo posunul uzbecký Taškent.

 

Zdroj: EIA

Závěrem možno zmínit, že v žebříčku 133 měst se Praha umístila na 82. místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.12.2018Kdo je kdo v IT světě JOBSTACK.IT (JOBSTACK.IT)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688